Túlsúly, elhízás? Sokkal, de sokkal veszélyesebb, mint gondolnád! Miért? (2.)

RSS
Túlsúly, elhízás? Sokkal, de sokkal veszélyesebb, mint gondolnád! Miért? (2.)

A témában ez cikkünk 2. része.

Az alábbi információk az Európai Unió-ban és a világban végzett felmérések összesített adatai alapján állnak rendelkezésre.

Fitnesz-szemlélet ide vagy oda, sajnos hízunk...

A túlsúly és az elhízás egészségügyi következményei igen változatosak és bizony sok van belőlük, kezdve a korai halál kockázatától több, nem halálos, de az életed minőségét nagyon nagy mértékben rontó betegségeken át egészen a pszichológiai problémákig. Sajnos az egész világon, de elsősorban az ipari országokban megfigyelhető jelenség a túlsúlyos vagy elhízott emberek számának növekedése, a fitnesz-szemlélet terjedése ellenére is. Magyarország különösen hátul kullog a sorban. Egy 2012-2013-as felmérés alapján a felnőtt magyar nők több, mint 60%-a, a felnőtt férfiaknak pedig, több mint 75%-a túlsúlyos. A gyerekek esetében is ijesztő ez a szám, hiszen a kislányok esetében több, mint 20%, a kisfiúk esetében pedig több, mint 27%. Érthetetlen, hogy a sok veszély ellenére nem vesszük elég komolyan a felmerülhető következményeket és gyermekeinket nem neveljük elég jól, elég egészségesen.

A legfontosabb súlyos egészségügyi problémákat tekintheted át az alábbiakban:

  • 2-es típusú cukorbetegség
  • szív és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás
  • légzőszervi megbetegedések
  • különféle rákbetegségek
  • osteoarthritis
  • pszichés problémák

 

A fenti betegségek kialakulásának kockázatát befolyásolja a testsúly többlet mennyisége, elhelyezkedése a testeden, a testsúly növekedésének mértéke a felnőttkorban és a aktív fizikai tevékenység (sport, mozgás) mennyisége. A kockázat jelentősen csökkenthető már 10-15%-os fogyással is, különösen akkor, ha mellette az aktív mozgással töltött időt is növeled.

 

A 2-es típusú cukorbetegség

Az összes súlyos betegség közül a rendszerint felnőttkorban kialakuló 2-es típusú, ún. nem inzulinfüggő cukorbetegség köthető össze a legnagyobb mértékben a túlsúllyal. A cukorbetegség kialakulásának a kockázata már a túlsúlyos BMI (Testtömeg index - lásd az 1. részt) szakaszban is jelentősen növekszik (BMI 30 alatt). Elhízott nők esetében 12x nagyobb eséllyel alakul ki ilyen betegség, mint az egészséges testsúlyú nők esetében. Ha a családi felmenők között volt ilyen típusú betegség, akkor a kialakulás kockázata tovább növekszik.

 

Halálosabb már nem is lehetne

Valószínűleg mindannyiunk családjában volt vagy van ilyen betegség, így szomorú, de ismerős lehet a betegség maga és a társuló következményei is. A szív és érrendszeri (ún. kardiovaszkuláris) betegségek közé tartozik a szívkoszorú-ér betegség, az agyvérzés és az érszűkületi betegségek. Ezek a betegségek az ipari országok többségében a legfőbb okozói az elhalálozásnak. A lakosság mintegy 30%-a ilyen okokból hal meg és a betegségek gyakorisága a fejlődő országokban is növekszik. Az elhízás ráadásul hajlamosít az olyan további kockázati tényezők kialakulására, mint a magas vérnyomás és a magas koleszterin szint. Egy elhízott nő esetében a szív és érrendszeri betegségből adódó elhalálozás kockázata háromszorosa egy egészséges testsúlyú nőéhez képest.

 

A testsúly és az érthetetlen koleszterin szint összefüggése

Az elhízott embereknél sokkal valószínűbb a magas vérzsír, a magas LDL (Low Density Level) koleszterin és az alacsony HDL (High Density Level) koleszterin szint együttes kialakulása. Az ún alma típusú elhízás (elsősorban a has és a mellkas körül kialakuló) esetében pedig egyértelmű összefüggést találtak a halált is okozható szívkoszorúér betegséggel. Testsúly csökkentéssel, ez az együttállás megváltoztatható, azaz a vérzsír szint és az LDL (rossz koleszterin) szint csökkenthető, a HDL (jó koleszterin) szintje pedig növelhető. Pl. 10kg testsúly csökkenés már 15%-os LDL szint csökkenést eredményezhet.

 

A testsúly és a vérnyomás összefüggése

Az elhízás miatt kialakuló magas vérnyomás ma már egyértelmű és jól dokumentált az orvosok számára és a magas vérnyomású megbetegedések 30-65%-a ennek következtében alakul ki a nyugati társadalmakban. Ma már tény, hogy a vérnyomás a BMI növekedésével együtt növekszik, mégpedig 10 kilogrammonkénti testsúly növekedéssel  2-3 Hgmm-t. Ugyanakkor a testsúly csökkenés egyértelműen a vérnyomás csökkenésével jár, mégpedig minden 1%-os testtömeg csökkenés 1-2 Hgmm csökkenést eredményez. A túlsúlyos felnőttek esetén a magas vérnyomás kialakulásának valószínűsége 3x nagyobb az egészséges testsúlyú emberekhez képest. A 20-44 éves kor között kialakuló magas vérnyomás valószínűsége 6x nagyobb a túlsúlyos embereknél. 

 

Rákbetegségek

Habár az elhízás és a rák közötti kapcsolat kevésbé meghatározott, de számos orvosi tanulmányban találtak összefüggést a túlsúly és bizonyos rákfajták, különösen a hormonfüggő és a gyomor- és bélrendszeri rákbetegségek előfordulási gyakorisága között. A mell, a petefészek és a méhnyakrák kialakulása nagyobb kockázatú az elhízott nők esetén és találtak bizonyítékokat a férfiaknál a prosztata és a végbélrák fokozott kockázatára is. A legkimutathatóbb összefüggés a vastagbélrák és az elhízás között van, ahol a betegség kialakulásának kockázata az elhízottak esetében 3x nagyobb.

 

Degeneratív ízületi megbetegedések

A túlsúlyból adódó nagyobb ízületi terhelés az ízületek gyorsabb kopását eredményezi, ezért ez a betegség tipikus együtt járója a túlsúlynak. A betegség a kor előrehaladtával sajnos tovább súlyosbodhat. A hátcsigolyák alsó részén jelentkező fájdalom szintén gyakori tünete a túlsúlynak.

 

Pszichológiai problémák

Társadalmunk a mai napig megbélyegzi az elhízott embereket, ami súlyos lelki problémákhoz vezet. Ez már gyerekkorban is tapasztalható, amikor a kövér kisgyerekeket társítják a csúnya megjelenéssel, a lustasággal, a lassúsággal, a piszkossággal, stb. Ebben a korban ez nagyon mély, akár egy egész életen át tartó nyomot hagyhat a személyiségfejlődésben. 

 

A túlsúly és az elhízás okozta fenti betegségeknek nagyon komoly anyagi vonzatai vannak, amik elsősorban az idősebb korban jelenthetnek egyre nagyobb megterhelést, mint rád, mind a társadalomra nézve. Itt egyrészt a gyógyszerek, másrészt az orvosi és terápiás kezelésekre, a munkaképesség csökkenésére kell elsősorban gondolnod. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire veszed ezt komolyan, hiszen elsősorban a te döntésed, hogy milyen életformát választasz. Egészségesen élsz, sokat mozogsz és egészségesen táplálkozol, hogy hosszú, egészséges és boldog életed legyen vagy a rossz utat választod.

Tájékozódj és élj okosan, hosszú ideig!

Előző cikk Következő cikk

  • Zoltán Bagdány