Tapasztalataim a Moringa teával

RSS
Tapasztalataim a Moringa teával

A Moringa egy rendkívüli növény


A csodafát már az ókori görögök is ismerték és fogyasztották, hiszen már akkor is eljutott a híre Európába. Mégis hosszú időre feledésbe merült Nyugaton ez a különleges fa. Nem véletlenül hívják csodafának is. A legismertebb fajtája a Moringa Oleifera, amelynek minden része ehető. Mellékhatásokról nem nagyon tudunk, annál több tapasztalat áll rendelkezésre azonban a növény hatásaival kapcsolatban. Rendkívül sokféle tápanyag és fito-kemikália található meg benne. Ezért is fogyasztják már évszázadok óta Indiában és Afrika nyugati részén és használják gyógyításra is. E tapasztalatok szerint az egészséges táplálkozás fontos része lehet Nyugaton is. Habár számos kutatás folyt és folyik a növénnyel kapcsolatban, széles körű humán vizsgálatokat nem nagyon végeztek vele.


A Moringa tea és én

Az étel próbája az elfogyasztása, ezért én magas is elkezdetem fogyasztani  a BIO Moringa teát. Nem mintha különösebben beteg lennék, de gondoltam a vírusjárvány idején csak jól jöhet, ha egy ilyen szuper növénnyel támogatom meg a szervezetemet. Jelenleg is fogyasztom a Moringa Oleifera teát, immár 5. hete. Naponta 1 filterből készítek egy bögrével és kb. 5 perces áztatással. A filtert még este is felhasználom egy másik teához.

Rendszeresen sportolok, s ennek ára van. Egy sportsérülés miatt hosszú ideje küzdöttem egy komoly gyulladással a vállamban, ráadásul kb. 2 hónapja a talpamban is keletkezett egy gyulladás, valószínűleg a mezítlábas edzések hatására. Ezek is ösztönöztek a tea kipróbálására.

Moringa - az első tapasztalat

Az első, számomra is meglepő és legfontosabb tapasztalatom, hogy a vállamban a gyulladás nagyon hamar - kb. 2 hét után egyszerűen eltűnt -, a talpamban pedig erőteljesen csökkent - annak ellenére, hogy így is edzek vele. A gyulladás a vállamban azóta sem jött vissza, a talpamban pedig szinte megszűnt.  Ez megerősítette bennem, hogy ennek a Moringa teának valószínűleg tényleg van gyulladáscsökkentő hatása, ahogy erről sokat is lehet olvasni.


Moringa - a második tapasztalat

Mostanság túl sok feladatom van ezért mindig időzavarban vagyok. Mérnökként törekszem arra, hogy minél hatékonyabban dolgozzak, de hiába.  Ráadásul a megfelelő mennyiségű alvás és pihenés is nagyon fontos része az egészségnek, ezért az alvásidőmön nem nagyon akartam ill. tudtam csökkenteni (korábban legalább 7.5-8 óra). Amióta azonban ezt a teát iszom határozottan energikusabbnak érzem magam. Kevesebb alvással is beérem, nyugodtabban alszom, reggel szinte mindig kipihentnek érzem magam és nem érzem olyan elgémberedettnek a tagjaimat sem, mint korábban. A tapasztalatom tehát az, hogy igazolni látszik a tea hatása, miszerint annak ellenére, hogy nem tartalmaz koffeint, mégis energia növelő hatású, de jó hatással van az alvásra is.


Moringa - a harmadik tapasztalat

A tea jótékony vércukorszint szabályozó szerepéről is sokat lehet olvasni. Ezek szerint segít a vércukor egészséges szabályozásában. Ezt állatkísérletek is igazolták. Embereken azonban nem végeztek nagy számú, kiterjedt vizsgálatot. Ugyan nem mérem a vércukromat, de azt tapasztaltam, hogy kevésbé érzek erős éhséget, amióta ezt a teát fogyasztom. Feltételezem, hogy ez azért van, mert kiegyensúlyozottabb lett a vércukor szintem.

Van még 2 másik pozitív tapasztalatom is, de személyes okokból ezeket most nem írom le.

Moringa - állítások

Na de nézzük meg, miket is állítanak a Moringa Oleifera szárított leveleivel kapcsolatban:

 

 • Táplálóbb, mint a kelkáposzta, viszont nem okoz puffadást.
 • Természetes gyulladáscsökkentő hatása a Kurkumáéval vetekszik.
 • Kiváló fehérje forrás, 2 x több fehérje van benne, mint a joghurtban (mind a 9 esszenciális aminosavval).
 • 4x több A vitamin van benne, mint a sárgarépában
 • 3x több kálium van benne, mint a banánban.
 • 4x több kalcium van benne, mint a tejben.
 • 7x több C-vitamin van a nyers levelekben, mint a narancsban. A szárítás közben, ha napfényen történik, a C vitamin jelentős része elbomlik.
 • Kiváló a vashiányos állapotokban, mert rengeteg vasat tartalmaz. Ezzel segíti a vérképzést és a vér oxigénszállító képességét
 • Segít a cukorbetegség megelőzésében.
 • Rendkívül magas antioxidáns tartalma és egyéb összetevői miatt segít a szív és érrendszeri betegségek és a rák elleni küzdelemben.
 • Segíti az egészségesebb bélműködést, mert olyan rostokat és fito-kemikáliákat tartalmaz, amelyek kedvezőek a bélflórának.
 • Szoptatós Anyukának segít a tejtermelődésben.

Ismerd meg a Moringa tápanyagtartalmát -> Moringa tápanyagok

Ez a növény Magyarországon is táplálék kiegészítőnek minősül, ezért nem helyettesíti az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást. Minden jótékony hatása ellenére, bár mellékhatásai nem ismertek, betegség esetén vagy terhesség alatt érdemes egyeztetni a fogyasztásáról a házi orvossal.

Előző cikk Következő cikk

 • Zoltán Bagdány