SZUPERÉTELEK: a Moringa csodás hatásai

RSS
SZUPERÉTELEK: a Moringa csodás hatásai
Milyen növény a Moringa?
Milyen pozitív hatásai vannak az emberi szervezetre és mire jó?

Ezek a leggyakoribb kérdések, amik felmerülnek ezzel az egyszerű megjelenésű, de belül igazi csodát rejtő növénnyel kapcsolatban.  
A növény
13 fajból áll ez a család, amely a kisméretű fűszernövényektől egészen a nagy fákig terjed és elsősorban a szubtrópusi területeken, Ázsiában és Afrikában él meg. A leginkább ismert, Moringa Oleifera, az 5-10 méter magasra is megnövő Élet Fája eredetileg Indiában volt őshonos, de ma már a világ számos pontján ültetik levelei, termése és virágai miatt, amelyeket a táplálkozásban, a kozmetikában, a gyógyszeriparban és a takarmányozásban is felhasználnak. 

 

A Moringa Oleifera az egyik leghatásosabb egészségfejlesztő növény, amit ma az ember ismer a Földön. Az ősi indiai ajurvédikus orvoslás 300 olyan betegséget is megemlít, amely a Moringa fa leveleivel kezelhető. A Moringa sanszkrit nevének a "saubhajnana"-nak a jelentése „a mennyei tudás”. A Moringát már évezredek óta használja az ember, és a világ számos részében jól ismert növény.  Az egészségügyi szervezetek már hosszú évek óta támogatják a növény használatát azokban az országokban, ahol gyakoriak a tápanyaghiányos betegségek (elsősorban Afrikában és Ázsia egyes részein).
 
Manapság kezdjük újra felfedezni ezt az ősi növényt, mely nem csupán az ember számára, de az állatoknak, a földnek is lehet hasznos, sőt a víz tisztítására is alkalmas. Ilyen szempontból a Moringa Oleifera egy valóban különleges fa, amelynek számos részét használják fel különböző területeken.
A Moringa kedvező hatásai
A Moringa levele tulajdonképpen egy igazi tápanyag bomba, teljes értékű táplálék-forrás, és ha szárítva készítik elő további felhasználásra, ezt a „nyers” tulajdonságát meg is őrzi, benne az értékes anyagokkal. A Moringa leveléből szárítással és őrléssel nyert Moringa por gyakorlatilag egy olyan koncentrátum, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal. A felhasználása igen egyszerű, hiszen könnyen hozzáadható ételekhez vagy készíthető belőle tea. Ez a Moringa por található meg többek között a Your Superfoods termékekben is.

A Moringát sokat tanulmányozták már – bár a kutatások száma nem jelentős -, az emberi egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságai miatt. A növény számos összetevőjében igen jelentős mennyiségben vannak jelen ún. bioaktív komponensek, köztük vitaminok, karotinoidok, fenolsavak, flavonoidok, izotiocianátok, tanninok és szapponinok.  A Moringa igen gazdag „A”, „C” és „E” vitaminokban. Tudjuk jól, hogy az „A” vitaminnak milyen fontos szerepe van a látás szempontjából. Több „C” vitamin található benne, mint a narancsban. Számos alkotóelemének bizonyított a rákellenes hatása. Bizonyos ásványi anyagok, mint pl. a vas és a cink is igen nagy mennyiségben találhatók meg a növényben. Valószínűleg az aminosav összetételének és a többi tápanyag komponensnek köszönhető az, hogy használata esetén energikusabbnak érezzük magunkat. 

A csodás levél
A Moringa Fa részei közül a leveleit vizsgálták a legszélesebb körben és számos betegség esetén hasznosnak bizonyultak. Ilyenek pl. bizonyos szívbetegségek, a magas koleszterin szint, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, az alkoholmentes májbetegség (zsíros máj), a rák és általános gyulladásos állapotok.  Terhesség idején a tejtermelés elősegítésére is használják.  A Moringa Fa gyökeréből, terméséből készült szerek esetében is számos pozitív hatást tapasztaltak, de azért ezekkel vigyázni kell, elsősorban a terhes nők esetében, mert mellékhatások is előfordulhatnak.
A Mooringát használó emberek ilyenekről számolnak be: több energiával rendelkeznek, jobban alszanak, jobb lett a hangulatuk, stabil lett a vércukor szintjük, a vérnyomásuk, jobb lett az anyagcseréjük, és a többi. Ezt a sort még hosszan lehetne sorolni.

A Moringának a bőrsejtekre is regeneráló hatása van, így már számos kozmetikai cég használja a Moringa olajat öregedés-gátló termékeiben. Sokfajta bőrtípus és bőrprobléma esetén lehet nagyon hatásos a használata, mint pl. száraz bőr, égési sérülések, hegek, ekcéma, stb. kezelésében is nagyon pozitív hatásokat mutat.

Érdemes megnézned ezt a filmet a Moringáról, ha több is érdekel. A film angol nyelvű és a Discovery Channel készítette.

Következő cikk

  • Zoltán Bagdány