Moringa Oleifera, a csodanövény

A Moringa története
A Moringa Oleifera a legismertebb a - tizenhárom fajt számláló -, Moringacae nemzetségben. Ismereteink szerint a földön ismert növények közül a legösszetettebb tápanyag tartalommal bír. Különlegessége is ebben rejlik. A Moringa nagyon értékes növénynek számított már az ókorban is. A rómaiak, görögök és az egyiptomiak ehető olajat préseltek ki a magokból, és már akkor is felhasználták parfümhöz és bőrápolóhoz. Az eredetileg a Himalája lejtőin őshonos fa magjából készült olajat már a 19. században is exportálták a nyugat - indiai Moringa ültetvényekről. Az olajat elsősorban Európában használták fel parfümökben és kenőanyagként. Indiában már évszázadok óta használják
ételek készítéséhez. A Moringa ehető leveleit fogyasztják egész Nyugat-Afrikában és Ázsia egyes részein és a nyugati világ is kezdi újra felfedezni. Többek között tea is készül belőle.
Nézd meg a Moringa tea kínálatunkat -> BIO Moringa teák
A Moringa napjainkban
Az utóbbi 2-3 évtizedben számos leírás jelent meg tudományos folyóiratokban a növény táplálkozási és gyógyászati használatával kapcsolatban. A nem csak élelmiszerként történő felhasználásáról is sok cikk jelent már meg. Több - elsősorban in vitro - tudományos kutatás is folyt már a növény különleges összetételével és hatásaival kapcsolatban. A növénynek gyakorlatilag minden része fogyasztható. A különböző részei más-más hatást váltanak ki, hiszen az összetételük is különböző.
A Moringa fajtáia
A Moringa fa, lombhullató, a szubtrópusi területen megélő, aszálynak is ellenárlló 12m-es átlag magasságú fa. A Morinacae nemzettségbe az alábbi fajok tartoznak:
- Arborea
- Borziana
- Concanensis
- Drouhardii
- Hildebrandtii
- Longituba
- Ovalifolia
- Peregrina
- Pygmaea
- Rivae
- Ruspoliana
- Stenopetala
- Oleifera
A Moringa Oleifera számos más néven is ismert: Csodafa (Miracle Tree), Dob fa (Drumstrick Tree), Benzolive, Kelor, Marango, Mlonge, Mulangay, Saijhan, Sajna
Itt is olvashatsz a Moringáról: www.moringatea.hu
- Címkék: Moringa
- Zoltán Bagdány