Moringa Oleifera, a csodanövény

RSS
Moringa Oleifera, a csodanövény

A Moringa története

A Moringa Oleifera a legismertebb a - tizenhárom fajt számláló -, Moringacae nemzetségben.  Ismereteink szerint a földön ismert növények közül a legösszetettebb tápanyag tartalommal bír. Különlegessége is ebben rejlik. A Moringa nagyon értékes növénynek számított már az ókorban is. A rómaiak, görögök és az egyiptomiak ehető olajat préseltek ki a magokból, és már akkor is felhasználták parfümhöz és bőrápolóhoz. Az eredetileg a Himalája lejtőin őshonos fa magjából készült olajat már a 19. században is exportálták a nyugat - indiai Moringa ültetvényekről. Az olajat elsősorban Európában használták fel parfümökben és kenőanyagként. Indiában már évszázadok óta használják
ételek készítéséhez. A Moringa ehető leveleit fogyasztják egész Nyugat-Afrikában és Ázsia egyes részein és a nyugati világ is kezdi újra felfedezni. Többek között tea is készül belőle.

Nézd meg a Moringa tea kínálatunkat -> BIO Moringa teák

A Moringa napjainkban

Az utóbbi 2-3 évtizedben számos leírás jelent meg tudományos folyóiratokban a növény táplálkozási és gyógyászati használatával kapcsolatban. A nem csak élelmiszerként történő felhasználásáról is sok cikk jelent már meg. Több - elsősorban in vitro - tudományos kutatás is folyt már a növény különleges összetételével és hatásaival kapcsolatban. A növénynek gyakorlatilag minden része fogyasztható. A különböző részei más-más hatást váltanak ki, hiszen az összetételük is különböző.

A Moringa fajtáia

A Moringa fa, lombhullató, a szubtrópusi területen megélő, aszálynak is ellenárlló 12m-es átlag magasságú fa. A Morinacae nemzettségbe az alábbi fajok tartoznak:

  • Arborea
  • Borziana
  • Concanensis
  • Drouhardii
  • Hildebrandtii
  • Longituba
  • Ovalifolia
  • Peregrina
  • Pygmaea
  • Rivae
  • Ruspoliana
  • Stenopetala
  • Oleifera

A Moringa Oleifera számos más néven is ismert: Csodafa (Miracle Tree), Dob fa (Drumstrick Tree), Benzolive, Kelor, Marango, Mlonge, Mulangay, Saijhan, Sajna

 

 

Előző cikk Következő cikk

  • Zoltán Bagdány