Egészséges élet - miért fontos a testzsír mérése?

RSS
Egészséges élet - miért fontos a testzsír mérése?

Rendszeresen mérjük a testsúlyunkat, hogy formában tarsuk magunkat, hiszen mindenkinek megvan az elképzelése az ideális testsúlyról. Csak a testsúly mérése azonban messze nem elegendő ahhoz, hogy az egészségi állapotunkról elegendő információhoz jussunk.

A testünk legfontosabb összetevői a fehérjék, a zsírok, a víz és a különféle ásványi anyagok. A testsúlyunk mérése azonban nem mondja meg, hogy mindezek milyen arányban és hol helyezkednek el. 
A testünkben felhalmozódó túl sok zsír idézi elő az elhízottságot, amely rengeteg komoly betegségnek a kiindulópontja. Ezek elsősorban a különféle szívbetegségek, a cukorbetegség és bizonyos fajta rákbetegségek. 

Rendkívül súlyos probléma

Tulajdonképpen az elhízás az egyik legsúlyosabb probléma jelenleg a világban,  hiszen a krónikus betegségeknek kb. az 50%-ért felelős. Kis országunk is sajnos a legelsők között szerepel ebben sorrendben. Idehaza a férfiaknak és a nöknek is több, mint 60%-a túlsúlyos és rengeteg az elhízott is.

Természetesen a túlsúlynak számos oka lehet, de a legjellemzőbb ok a túlzott kalóriabevitel, azaz átlagosan több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit a testünk a működéséhez felhasznál, ezért a maradékot zsír formájában eltárolja. A 2 legfontosabb probléma a kevés mozgás és a nem megfelelő táplálkozás. Mindkettő fontos az egészséges állapot fenntartásához vagy eléréséhez.

Mit  tudhatsz meg egy testzsír mérésnél?

A testzsír mérésével pontos képet kaphatsz arról, hogy a tested mennyi zsírt halmozott fel, belül vagy-e az egészséges határokon, ill. azt is megtudhatod, hogy ez a zsír a tested mely részein és milyen arányban található. Ez azért különösen fontos, mert a különböző pontokon lerakódott zsírok más-más egészségügyi kockázatokkal járnak. Van amelyik sokkal nagyobb veszélyt jelent számodra, mint mások.

Érdemes tehát rendszeresen mérni a testzsírodat, ha valóban oda akarsz figyelni az egészségi állapotodra. Ami pedig a legfontosabb: sportolj rendszeresen és táplálkozz egészségesen!

Előző cikk Következő cikk

  • Gabriella Kovács