Miért fogyaszd te is a "csodafa" Moringa Oleifera levelét?

RSS
Miért fogyaszd te is a "csodafa" Moringa Oleifera levelét?

Bevezető

A COVID talán rádöbbentett minket arra, hogy mennyire védtelenek lehetünk egy láthatalan, pici vírussal szemben. A védelmi vonalat egy közvetlenül általunk nehezen befolyásolható rendkívül összetett sejtes működés, az immunrendszer biztosítja. Lassan mindannyian tudjuk, mit jelent az antitest, az antigén, vagy a gyilkos T sejtek. Ennek ellenére sem veszi mindenki komolyan azt, hogy az immunrendszerünkért mi magunk is rendkívül sokat tehetünk még ha korlátokkal is. Pl. kettő, kézzel fogható, erős haderő is a rendelkezésünkre áll ehhez. Az első a testmozgás, a sport, második pedig az egészséges táplálkozás.

Talán ma már sokan elfogadják, hogy a testünk összes alkotóeleme akkor tud megfelelően működni, ha megkapja az ehhez szükséges erőforrásokat és alkotóelemeket. Az erőforrások biztosítják a megfelelő mennyiségű energiát, amely a sejtjeink, a szerveink működéséhez kellenek. Az alkotóelemek pedig azok a kémiai összetevők, amelyek nélkül ezek az energiafaló működések nem létezhetnek. Ahogy nem mindegy az erőforrások mennyiség, úgy az alkotó elemek összetétele és aránya sem. Szerencsére nem kell minden nap részletes elemzéseket végeznünk, hogy pontosan miből mennyit fogyasszunk, mert a testünk egy darabig tűri és kiegyensúlyozza a túlzott fogyasztást és a hiányt is. Vannak határok amiket viszont ha túllépünk, már komoly betegségekkel nézhetünk szembe.

Sajnos a COVID is elsősorban ott csapott le, ahol már megjelentek azok a betegségek, amiknek egy része az egészségtelen életmód miatt alakult ki.

 

Mit tehetünk, hogy egészségesebben élhessünk és az immunrendszerünket minél jobban felvértezzük?

A táplálkozás alapvetően fontos szerepet tölt be ebben. Nem véletlenül mondták már a görögök is, hogy az étel az igazi gyógyszer, persze csak a megfelelő étel. Testünk összetett folyamatai miatt a legjobb, ha minél színesebben étkezünk és ezt szó szerint is vehető. Minél változatosabban táplálkozunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy elegendő mennyiségben és arányban fogyasztjuk el a megfelelő alkotóelemeket (tápanyag összetevőket). Ma már szerencsére a tudomány ennél jóval több útmutatót is ad nekünk (pl. okos tányér). A színes étkezés persze nem olyan egyszerű. Pont ezért jöhetett létre a táplálék kiegészítők piaca. Az elnevezés azért furcsa, mert valami mesterséges dolgot sejtet, pedig nem feltétlenül van erről szó.

Moringa smoothie

A táplálék kiegészítők általában nagy mennyiségű tápanyagot koncentráltan tartalmazó élelmiszerek. Ilyen például a Moringa Oleifera is, amelyben semmi mesterséges nincs, hiszen egy Indiában őshonos fáról van szó, amely viszont nagyon különleges a maga nemében. Ahhoz, hogy ugyanazt elfogyasszuk, mint ahányféle tápanyag a Moringa Oleifera leveleiben van rendkívül jól kellene táplálkoznunk. Nos, pont ezért érdemes fogyasztani.

 

Nézzük csak meg a Moringát

A Moringa Oleifera több mint 90 féle olyan növényi tápanyagot (vitaminokat, karotinokat, polifenolokat, flavonoidok, stb...)  tartalmaz, amelyek pozitívan befolyásolhatják az egészségünket és segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében.

A Moringa Oleifera több, mint 45  féle antioxidánst tartalmaz, amelyek segíthetnek a testünket károsító szabad gyökök semlegesítésében.

A Moringa Oleifera 36 féle olyan gyulladáscsökkentő alkotóelemmel rendelkezik, amelyek segíthetik a krónikus gyulladásos állapotok megszüntetését.

A Moringa Oleifera 18 féle, a fehérjék felépítéséhez szükséget aminosavat tartalmaz. Ezek közül 9 esszenciális aminosav, azaz az emberi test számára nélkülözhetetlenek.

 

A Moringa Oleifera leveléből készült port fogyaszthatod teaként vagy turmixba, joghurtba, krémekbe, fagylaltba, süteménybe keverve. Nagyon sokféleképpen használhatod fel. Próbáld ki a csak nálunk kapható, különlegesen finom, ananászos, csokoládés, mandulás, mangós vagy gránátalmás Moringa porainkat! Ízletes, sok tápanyagot, rostot tartalmazó  gyors reggelit, tízórait, uzsonnát készíthetsz belőle!

Előző cikk Következő cikk

  • Zoltán Bagdány