Miért és hogyan válassz sportórát?

RSS
Miért és hogyan válassz sportórát?

Ma már számos sportóra található a piacon, ismert gyártók nagyszerű termékei. Sok gyártó kifejezetten csak ilyen termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Vannak akiknek azonban ez csak egy termékvonal. A sportórák ma már rendkívül sok funkciót nyújtanak és egyre összetettebbek. A technológia és a rajtuk futó szoftver sok éves fejlesztés eredménye. Használatuk sokszor már nem is olyan egyszerű, némi hozzáértést is kíván, ezért egy óra kiválasztása előtt érdemes azt jól megfontolni, tanácsot kérni, mert mellé lehet fogni még a legdrágább órák között is.

Bár a pulzusmérő használata nem mindenki számára szükséges, mégis egy nagyszerű eszköz minden mozgást szerető ember vagy sportoló számára. Még akkor is, ha csak átmenetileg használod, segít megtanulni, hogy milyen intenzitású (pulzusszámú) mozgás van rád a legjobb hatással. A pulzuszóna alapú edzés esetén pedig lehetővé teszi neked, hogy az általad kiválasztott edzés-hatás érdekében az adott zónában tartsd a pulzusodat.  Segít megismerni a szervezeted reakcióit és a korlátaidat. 


MIKOR ÉRDEMES SPORTÓRÁBAN GONDOLKODNOD?
  • ha egészségesebben szeretnél élni és motiválni szeretnéd magad a több mozgásra,
  • ha amatőr sportolóként figyelni szeretnéd, hogy mennyi kalóriát égettél el, hogy karban tartsd a testsúlyodat,
  • ha amatőr vagy profi sportolóként fejleszteni szeretnéd az állóképességedet, a teljesítményedet, vagy szeretnéd összehasonlítani magad másokkal,
  • ha, magasabb szinten, tervezett módon szeretnél edzeni,
  • ha figyelni szeretnéd a pulzusodat egészségügyi okokból vagy pl. mert kismama vagy - megj.: azért tudnod kell, hogy a sportórák nem orvosdiagnosztikai eszközök!


MIK LEHETNEK A LEGFONTOSABBB SZEMPONTOK?

A pulzusmérés módja: akarod-e egyáltalán mérni a pulzusodat és ha igen, akkor hogyan. Egyre jobban elterjednek azok az órák, amelyek a csuklódon LED-k segítségével képesek mérni a pulzust. Ez ugyan sokkal kényelmesebb, mint egy mellkasi vagy kari pulzusmérő, viszont tudnod kell, hogy pontosságuk kisebb, mint a mellkasi mérőké. Profi órák a csuklós pulzusmérési lehetőség mellett pántos mérési lehetőséget is kínálnak.

Úszni is szeretsz: ha szeretnéd használni az órádat úszáshoz vagy egyéb vízi-sportokhoz is, akkor tudd, hogy bár sok óra vízálló, mégsem tudja mindegyik mérni az úszás alatt megtett távolságot, tempót, karcsapást.

Túrázni is szeretsz: a GPS alapú távolság, sebesség, gyorsulás, magasság mérés mellett már gyakran megjelennek egyéb hasznos jellemzők is, mint pl. a hőmérséklet-mérés, vagy a légnyomás-mérés, ami túrázóknak, hegymászóknak jöhet elsősorban jól. A légynyomás mérő segítségével olyan helyen i megállapíthatod a magasságodat, ahol nincs GPS vétel; pl. egy völgyben, magas csúcsok között. A vihar előrejelzés is jól jöhet, hogy ne kerülj bajba.

Útvonalkövetés ismeretlen helyeken: viszonylag új - GPS alapú - a hazatalálási és az annál többet nyújtó útvonal követési funkció. Az ilyen óráknál az általad megszerkesztett vagy mások által javasolt, már bejárt útvonalat letöltheted az órádba, ami pl. futás vagy kerékpározás közben mutatja a helyes irányt és a tájékozódási pontokat.

Színes kijelző: a fekete-fehér kijelzők mellett megjelentek a színes érintős kijelzővel rendelkező órák is. Normál üzemmódban az érintő kijelző igen kényelmessé teszi a használatot, de egy izzadós edzés közben már a gomboknak nagyobb hasznát veszed. Ráadásul az óra nem lehet minden sportnál a kezeden…pl. boksz, trx. A színes kijelző esetén kérdezz rá, hogy erős napfényben is jól olvasható-e a kijelző.

Akkumulátor élettartam: egy hosszabb futás, kerékpározás, netán túrázás közben úgy járhatsz, mint a régebbi Sony kamerákkal, azaz lemerülhet az órád. Ezért fontos szempont lehet, hogy mennyi ideig bírja az órád bekapcsolt GPS-el. Nem beszélve arról, hogy hamar zavarni fog, ha sűrűn kell tölteni az órádat. Az órák többségén van ún. „power save” üzemmód, ami viszont a GPS pontosságát is befolyásolja. 

Alkalmazások: az okos eszköz technológia fejlődése ezeket a termékeket is egyre barátságosabbá teszi. Ilyen a mobil alkalmazáshoz való kapcsolódás. Az órád által gyűjtött adatokból készült statisztikákat, ábrákat a a mobil alkalmazásban vagy a gyártói weboldalon a neved alatt létrehozott fiókban nagyon látványosan tudod áttekinteni. A sportóra választásnál az is egy fontos szempont lehet, hogy az alkalmazás és a weboldal kezelése mennyire egyszerű és áttekinthető. Némelyik bizony túl bonyolult. Ezek az oldalak egyéb funkciókat is nyújthatnak, mint pl. a sporttevékenységed megosztása másokkal, útvonalak tervezése, mások tevékenységeinek az áttekintése vagy a versenyzés.

Okos funkciók: ma már az egyéb „okos” funkciók sem ritkák, mint pl. az üzenetek, értesítések megjelenítése az órádon. Ilyenkor azért érdemes utána járni, hogy a tervezett órád kompatibilis-e a telefonoddal s az azon futó operációs rendszerrel.

Szerviz, támogatás: ez sok esetben kulcskérdés lehet. Pl. a hazai szervizek nem szeretnek külföldön vásárolt órákat javítani, de jellemzően nem adnak támogatást a nem hivatalos magyar partnertől vásárolt órákra sem. Ilyen esetben küldheted vissza az órádat annak a boltnak, ahol vásároltad és bizony nem biztos, hogy a legjobb szolgáltatást fogod kapni, sőt.

Az is szempont lehet, hogy az adott márkának egyáltalán van-e Magyarországon szakszervize. Ha nincs, akkor nagy bajba kerülhetsz, ha támogatásra van szükséged, mert csak idegen nyelven és hosszas keresgélések után juthatsz eredményre. Ne felejtsd el azt sem, hogy ezek az órák szoftverekre épülnek, amiket rendszeresen frissítenek a gyártók, mert mint minden szoftverben, ezekben is vannak hibák. Márpedig az ideig-óráig fennmaradó vagy hazai támogatást nem nyújtó gyártók esetén csak bajlódni fogsz a frissítésekkel és a felmerülő problémákkal.Az előzőek alapján láthatod, hogy nem mindegy hogy milyen órát és hol vásárolsz!

Ezért tájékozódj és vásárolj okosan, megbízható helyen!

Előző cikk Következő cikk

  • Zoltán Bagdány