Hogyan védd a bőröd szépségét a téli hónapokban?

RSS
Hogyan védd a bőröd szépségét a téli hónapokban?

A közelgő hideg, szeles időjárás, a téli sportok és az ünnepekre történő készülődés okozta stressz kész katasztrófa az arcbőrnek, ezért érdemes megfontolni ezeket a tanácsokat. Kezedben a kontroll lehetősége, csak rajtad múlik, hogy valóban megfogadod és megőrzöd-e velük a bőröd szépségét. 

 

HASZNÁLJ FÉNYVÉDŐ KRÉMET

Talán meglepő és a legutolsó ami eszedbe jutna, az, hogy fényvédő krémet haszálj ebben az időszakban. Bizony az UV-A és UV-B sugárzás ezekben a hónapokban is elég erős tud lenni ahhoz, hogy károsítsa a bőrödet, ha a szabadban tartózkodsz. Ilyenkor is érdemes legalább 30 faktoros (SPF30) napvédőt használnod, hogy elkerüld a bőröd idő előtti öregedését és egy esetleges melanómát. Persze azért ne félj a napfénytől, amely jó sok D vitaminnal is ellát téged. Persze a D vitamint máshogy is pótolhatod...

 

NE FELEJTS EL VÉDENI AZ AJKAIDAT

Habár a testünk szinte minden részét védjük ilyenkor a hidegtől és a széltől a szánk alaposan ki van téve a nap sugarainak és a szél szárító hatásának, valamint a hidegnek ezért feltétlenül használj olyan ajakbalzsamot, ami megakadályozza bőr kiszáradását és felrepedését és fényvédő hatása is van.

 

ŐRIZD MEG A BŐRÖD PUHASÁGÁT

A bőr akkor marad egészséges, ha megfelelő a nedvességtartalma, azaz jól hidratált. A hideg hónapokban ezért érdemes reggel és este is hidratáló krémeket használnod és a zuhanyzást is hidratálót tartalmazó fürdőkrémmel végezni. A hidratált bőrhöz azonban nem elegendő csak a krémek használata. Ilyenkor is figyelj oda arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vegyél magadhoz és egészséges étkezéssel belülről is táplád a bőrödet. Lehetőleg használj természetes hidratálókat, mint pl. a kókusz olaj.

 

TARTSD KÉZBEN A STRESSZT

Sajnos az ünnepi készülődés, a tervezés majd a családlátogatások  és az év végi hajrá a munkahelyen sok stressz forrása. A stressz pedig meglehetőse negatívan befolyásolja a bőröd állapotát. Kifejezetten elősegíti a pattanások, a gyulladt aknék és a ráncok kialakulását. Ezért ha nem tudod elkerülni a stresszt, legalább találj magadnak olyan pihentető elfoglaltságokat és mozgásformákat (sport) amelyek szellemileg is ellazítanak, segítenek eltávolodni a hétköznapoktól és a fizikai kondíciódat is karbantartják. A fontos, hogy kikapcsold az agyad.

 

ALUDJ ELEGET

Ez persze nem jelenti azt, hogy az egész téli időszakot aludd át, mint egy barlangi medve, de ma már tudjuk, hogy az elegendő és minőségi alvás mennyire  fontos a mentális és testi egészség így a bőr  szépsége érdekében is. Az alvásigény persze emberfüggő, de napi 7-8 óra pihentető alvásra majdnem mindenkinek szüksége van. Ma már különnféle eszközökkel mérni is tudod, hogy mennyit és milyen minőségben aludtál, íg ez is segíthet neked.

 

EGÉSZSÉGESEN ÉTKEZZ

Talán ezt a legnehezebb betartani ebben az időszakban, hiszen a csábító édességek, sütemények, a zsíros és fűszeres ételek kavalkádja nagyon rossz hatással van a bőrödre. Próbálj meg inkább Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztani és az édesség iránti vágyadat elsősorban természetes módon, sok idény gyümölcs vagy gyümölcstartalmú étel fogyasztásával enyhíteni. A tányérodon inkább több legyen a zöldség, mint az egyéb köret és lehetőleg sovány húsokból pótold a fehérjéket. Ha kell, egészítsd ki az étkezésedet természetes táplálék kiegészítőkkel.

Feltétlenül kerüld a fehér lisztből készült és finomított cukrot tartalmazó édes süteményeket, mert ezek bizony tönkre teszik a bőröd kollagén és elasztin tartalmát, amely a bőröd rugalmasságát adja. Márpedig elasztin felnőttkorban már nem termelődik a bőrödben.

Ne fogyassz túl sós ételeket sem, mert a feleslegesen visszatartja a vizet  a bőrödben és puffadt megejelenésű lesz az arcod tőle. 

 

Szóval vigyázz magadra és töltsd el okosan a téli hónapokat is!

Előző cikk Következő cikk

  • Gabriella Kovács