Cukor helyett próbáld ki ezt: Lucuma gyümölcs, az inkák aranya

RSS
Cukor helyett próbáld ki ezt: Lucuma gyümölcs, az inkák aranya

Már az inkák is imádták azt a tápanyagokban dús perui gyümölcsöt, amelyet Lucumának neveznek. Az Andok és az Amazonas vidéke már 2 szuperételt is adott a világnak; a quiona-t és az acai gyümölcsöt. Egyre népszerűbb a harmadik szuperétel, a Lucuma. Nem egyszerű azonban hozzáférni a friss, belül narancssárga színű, kívülről avokadóra emlékeztető gyümölcshöz, mert 1000m feletti területeken terem meg az Andokban és a leszedett, érett gyümölcs nagyon hamar bomlásnak is indul.

Peruban a jellegzetes belső színe miatt az inkák aranyának vagy tojás-gyümölcsnek is nevezik. Ez utóbbit formája és belső állaga miatt kapta.

Régi feljegyzések szerint a Lucumát az indiánok bőrápoláshoz, a termékenység növelésére és az étkezésben is használták. Az eddigi tudományosabb vizsgálatok szerint a Lucumából kinyert olajnak, a benne található flavonidok miatt a bőrre nézve öregedés gátló, regeneráló és gyulladáscsökkentő hatása is van. Ugyanakkor számos pozitív hatása van a szív és érrendszerre és a vérnyomásra és a vércukorszintre is. Régi feljegyzések szerint a Lucumát az indiánok bőrápoláshoz, a termékenység növelésére és az étkezésben is használták. Az eddigi tudományosabb vizsgálatok szerint a Lucumából kinyert olajnak, a benne található flavonidok miatt a bőrre nézve öregedés gátló, regeneráló és gyulladáscsökkentő hatása is van. Ugyanakkor számos pozitív hatása van a szív és érrendszerre, a vérnyomásra és a vércukorszintre is. 

 

KELLEMES, ÉDES ÍZ

Édes, sokak szerint enyhén karamelles íze azonban egyre kedveltebb és vagy a gyümölcsöt fagyasztva vagy dehidratálás (szárítás) után, por formában jut el más országok fogyasztóihoz. Por alakú változatát elsősorban édesítőnek használják és gyakran teszik desszertekbe, süteményekbe, smoothiekba, teába, kávéba, de készítenek belőle fagylaltot is. Nincs annyira jellegzetes íze, hogy nagyon befolyásolná vele az elkészült ételt. Ha tejjel vagy joghurttal keverik össze, akkor sokak szerint a juharszirupra emlékeztetet.

 

SOK TÁPANYAG, ALACSONY GI

Édes íze mellett rendkívüli tápanyag tartalma teszi még érdekessé. Sok béta karotint (ez szükséges ahhoz, hogy a tested A vitamint tudjon előállítani), vasat, cinket, kalciumot, fehérjéket, B3 vitamint és rostot tartalmaz. Glikémiás indexe különösen alacsony, mindössze 25 így nem emeli hirtelen a vércukor szintedet, cukorbetegek is fogyaszthatják (természetesen kérd ki erről az orvosod véleményét is!!!).



A Lucuma lehetséges modern felhasználási módjai előtt még sok vizsgálat áll, de a több évszázados tapasztalat alapján bátran használhatjuk a konyhában.

Előző cikk Következő cikk

  • Gabriella Kovács