Miért jó a borsófehérje?

RSS
Miért jó a borsófehérje?

Tudjuk, hogy a fehérjék rendkívül fontosak nem csupán az izomzat építése és regenerálódása, de általában a sejtjeid működése miatt is. Őrült sok kritikus testi folyamatban a fehérjék játsszák a fő szerepet. A tested egészséges működéséhez egyszerűen nélkülözhetetlen a mefelelő mennyiségű és minőségű fehérjék fogyasztása. Hiányuk komoly problémák kialakulásához, gyorsabb öregedéshez is vezethet.

A fehérjék  aminosav molekulákból épülnek fel, amelyek lehetnek életfontosságú, azaz esszenciális és nem esszenciális aminosavak. Az esszenciális aminosavakat a szervezeted nem képes előállítani, ezért megfelelő összetételű táplálkozással kell bejuttatnod. 

Sokféle aminosav létezik, amelyekből az emberi test számára 20 különösen fontos. Bizonyos aminosavak elsősorban a rendszeresen sportolók számára kiemelten fontosak (elágazó láncú aminosavak vagy angolul BCAA - Branched-Chain Amino Acids ). 

 

SZUPER ALTERNATÍVA

A borsó a hüvelyesek közé  tartozik. Viszont azt kevesebben tudják, hogy  nagyon sok aminosavat tartalmaz! Te is láttál már nyilván testépítőket (Body Builder), akik bizony jól tudják, hogy az izomfejlesztéshez a fehérjepótlás alapvető, mondhatni esszenciális fontosságú, ezért gyakran használnak fehérje porokat. Ezeknek jellemző összetevői a tejsavó fehérje  és a szójafehérje.

Az elmúlt néhány évben a borsófehérje is a középpontba  került és ez nem egyszerűen csak holmi hóbort, hanem tudományos magyarázata van.

A borsófehérje szuper alternatíva azok számára, akik más fehérjékre allergiásak, állati eredetű fehérjét nem vagy keveset akarnak fogyasztani, kerülik a génmódosított termékeket, az adalékanyagokat, nem fogyaszthatnak tejfehérjét vagy glutént. 

A borsót már mintegy 6000 éve termeszti az ember és nyilván te is tudod, hogy lehet zöld vagy sárga borsó vagy csicseriborsó. A zsenge zöldborsó nyersen is nagyon ízletes és rengeteg tápanyagot tartalmaz, így fogyasztása önmagában is ajánlott.

 

MIÉRT BORSÓFEHÉRJE!?

A borsófehérje az egyik legtökéletesebb, emberi fogyasztásra alkalmas növényi fehérje, amelynek előnyei felülmúlják sok állati és más növényi eredetű fehérje előnyeit, ráadásul egy 2015-ben végzett kutatás szerint a borsófehérje fogyasztása komoly mértékben elősegíti az izmok vastagodását különösen a kezdő vagy visszatérő sportolók esetében így nagyszerű alternatívája a tejsavó fehérjének.

Az idősebbek számára is nagyon jó lehet, mert elősegíti az izomtömegük fenntartását és az öregedés lassítását is. Szóval 50 felett még nincs vége a világnak! A borsófehérjét

  • könnyű megemészteni, bár ha a natúr termését fogyasztod azért puffaszthat,
  • nem vagy csak minimális mértékben okoz allergiát,
  • ideális a sportolók számára a különleges aminosav összetétele és mennyisége miatt.

Megj.: a szója-, tejsavó-, tojás- és állati eredetű fehérje-kiegészítőknél kimutatták, hogy bizonyos embereknél allergiás reakciókat vált ki, és ezeknek az allergiás reakcióknak  a lehetősége az ismételt felhasználással megnőhet.

 

NAGYON JÓ AMINOSAV PROFIL

A borsófehérjében található aminosav kombináció nagyon jó a sportolók számára , mert többek között tartalmazza a következő aminosavakat:

  • Lizint , amely fontos az izmok kiegyensúlyozott nitrogén szintjéhez,
  • a tejsavó fehérjében lévőnél nagyobb mennyiségű Arginint, amely különösen fontos az izmok működéséhez, elősegíti az egészséges szívműködést és az izmok anyagcseréjét,
  • Glutamint, amely segíti a nitrogénszint visszaállítását egy erősebb edzést kővetően,
  • Leucint, Isoleucint és a Valint (BCAA) , amelyek segítik az izomszövetek működését.

 

BORSÓ VAGY BORSÓFEHÉRJE POR?

Természetesen a zöldborsó, mint növény fogyasztása, számos előnnyel jár, így fehérjebevitellel, káliumbevitellel, vitaminbevitellel. A porkészítmények azonban jóval nagyobb mennyiségű fehérjét tartalmaznak, így a segítségükkel jóval könnyebb pótolni. Az előállításuk módja miatt pedig egyáltalán nem okoznak puffadást sem.

 

KAPCSOLÓDÓ TERMÉK


SEGÍTHET BIZONYOS BETEGSÉGEK ESETÉBEN IS

Egy 2009-es kanadai tanulmány szerint, amely a Medical News Today-ban jelent meg, a borsófehérje természetes gyógyszer lehet a magas vérnyomás és a krónikus vesebetegségek ellen. Eszerint a borsófehérje elősegíti a magas vérnyomás csökkentését és a vesében felhalmozódott méreg anyagok kiürítését, ezért mind a már kialakult betegség kezelésére alkalmas lehet, mind a betegségek megelőzésében segíthet.

 

TÚLZOTT FEHÉRJEFOGYASZTÁS?

A túlzott fehérje fogyasztás húgysav túltengéshez vezethet, ami köszvényt, ízületi gyulladást okozhat, másrészről a túlzott fehérjebevitel hosszú távon a kalcium csökkenéshez is vezethet a csontokban, aminek hosszú távon nagyon rossz hatásai lehetnek (főleg nőknél), ezért mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy az előírások szerint vagy mértékletesen fogyasszunk még az egészséges fehérjékből is. Érdemes kikérned egy táplálkozás-szakértő vagy dietetikus véleményét is!

Előző cikk Következő cikk

  • Gabriella Kovács