Az INKA indiánok szuperételei: kapocs múlt és a jelen között...

RSS
Az INKA indiánok szuperételei: kapocs múlt és a jelen között...

A szuperételekről sokat olvashatsz nálunk és persze más oldalakon is, mert egyre több embert érdekelnek ezek a különleges és modern ételek. Igen ám, de tulajdonképpen honnan is származnak ezek a szuperételek és mire használták őket? Ebben a cikkben megismerkedhetsz az INKA indiánokkal és néhány évezredes szuperétellel.

 

KIK AZ INKÁK?

Az INKA a 13. és 16. században dél-amerikában élt indián törzs és mai leszármazottaiknak a neve. Az inkák egészen Equadortól, Chilén és Perun át Argentináig belakták ezt a hatalmas földrészt. Birodalmuk fővárosa a spanyol hódítás előtt a Peruban található Cuzco város volt, amely az Andok hatalmas hegyei mellett 3400 méter magasságban fekszik. Az inkák évezredes hagyományaikról és különleges ételeikről is ismertek.

Peru éghajlatát 3 terület határozza meg, a Csendes óceáni partvidék, az Andok hegység és az esőerdők. A különböző éghajlati viszonyok miatt mindegyik terület más és másfajta hozzáértést kívánt annak érdekében, hogy a legjobban kihasználhassák az éghajlati adottságokat a növénytermesztésben.  Az évezredes tapasztalat tápanyagokban különösen gazdag növények termesztéséhez vezetett, amelyek egyre ismertebbekké válnak a világ más részein is. 

 

SZUPERÉTELEK
A szuperételek, vagy szuperélelmiszerek (superfood) olyan növények gyűjtőneve, amelyeket különösen gazdagok ásványi anyagokban és tápanyagokban. Jellemzően több fehérjét, vitamint és antioxidánst tartalmaznak, mint más növények. A "superfood" kifejezés azonban viszonylag új - s bár folynak tudományos  kutatások velük kapcsolatban -,  hatásuk még nem bizonyított. Csupán tapasztalataink vannak velük kapcsolatban.

 

INKA SZUPERÉTELEK

 

Maca gyökérgumók

MACA

A Maca gyökérgumókat az "Andok királynőjének" is nevezik. A Maca 4000 méter magasságban nő és az Andok hegységben ki vannak téve az erős és hideg szeleknek és UV-sugárzásnak.  A gyökerei olyan mennyiségű ásványi anyagot és vitaminokat szívnak fel a talajból, hogy a betakarítást követően hosszú ideig nem lehet újraültetni ebben a talajban. 

Miért jó?

 • Rengeteg C vitamint, sok B6 vitamint, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, antioxidánst, fehérjét (20 féle aminosavat, amelyből 8 esszenciális) tartalmaz.
 • Az inkák úgy tartották, hogy a Maca gumók rendkívüli energiát és erőt adnak, növelik az állóképességet és a vitalitást.
 • Az indiánok afrodiziákumként a szexuális vágyak növelésére is használták.

Hogyan fogyasztják?

A Maca gumókat ma elsősorban szárított por formájában árulják. Keverheted joghurtba, italokba, gyümölcs vagy zöldség turmixokba.

Többek között MACA port találsz például az izomfejlesztő Muscle Power termékünkben.

 Quiona szuperétel

QUIONA

A Quinoa-t az inkák aranyának is nevezik, nem véletlenül. Szintén 4000 méter körüli magasságokban nő igen változatos fajtákban és egyáltalán nem érdekli sem a rosszabb minőségű talaj, sem a zord időjárás. Többek között ezért is volt az egyik legfontosabb tápláléka az indiánoknak és ezért válik manapság Kalifornia egyik meghatározó termesztett növényévé is.

Miért jó?

 • A növény tartalmazza az összes esszenciális (a szervezetünk nem tudja előállítani) aminosavat, amire nekünk embereknek szükségünk van. Vegánoknak kiváló.
 • Kitűnő B2 vitamin forrás.
 • Alacsony kalóriatartalmú és gluténmentes, ezért gluténérzékenyeknek különösen ajánlott. Igen alacsony a glikémiás indexe is, azaz lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz.
 • Ezen kívül sok káliumot, vasat és D vitamint biztosít.
 • Különösen magas 2 antioxidáns tartalma.

Hogyan fogyasztják?

Elsősorban a magját fogyasztják, nagyszerű lehet köretnek vagy salátákba.

Mire kell vigyáznod?

Rendszeres fogyasztásával is vigyázni kell azonban az oxalát tartalma miatt, amely vesekő képződést okozhat. 

 Lucuma gyümölcsök

LUCUMA

A szubtrópusi, kívül sötétzöld, formájában az avokádóra vagy mangóra emlékeztető narancssárga gyümölcsű lucuma fák Peru-ban 1000 és 2400m közötti magasságban nőnek. Az indiánok élelmiszerként és orvosságként is használták, a termékenység szimbólumának is tekintették.  A gyümölcs magas rost és kalória tartalmának köszönhetően fontos tápanyagforrása volt a szegény lakosságnak, hiszen 100 gramm gyümölcsben majdnem 100 kcal energia van. Peruban annyira kedvelt gyümölcs, hogy közel 30 települést neveztek el róla.

Miért jó?

 • Nagyon magas rosttartalommal rendelkezik.
 • B2, B3, C vitaminok, kálium, kalcium, vas és egyéb ásványi anyagok és vitaminok is találhatók benne.
 • Édes íze és alacsony glikémiás indexe miatt diabetikus étrendben is használható édesítőszer. 1 teáskanál cukor helyett 2 teáskanál Lucuma por.

Hogyan fogyasztják?

Az édes húst fogyasztják, de szárított porként belekeverik ételekbe, készül belőle fagylalt is. Édes karamelles, az édes burgonyára is emlékékeztető íze van, ezért gyakran használják cukorhelyettesítőként is.

Többek között LUCUMA port találsz például az Energy Bomb felpörgető szuperétel keverékünkben.

 

Nyers kakaópor

KAKAÓBAB - NYERS KAKAÓ

A kakaó rendkívül értékes növénynek számított az inka birodalomban. Magas páratartalom, trópusi hőmérséklet és elegendő árnyék is kell a növekedéséhez. Fizetőeszközként is használták és csak a legelőkelőbbek fogyasztották élelmiszerként, afrodiziákumként, orvosságként. Az istenek eledelének is nevezték.

Miért jó?

 • A nyers kakaó sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint az iparilag feldolgozott változata.
 • A nyers kakaó antioxidánst tartalma magasabb, mint a feldolgozotté (pl. csokoládé). Az antioxidánsok lassítják az öregedést és segítenek a rák elleni küzdelemben.
 • A kakaó tartalmazza a triptofán nevű esszenciális aminosavat is, amely jó hatással van a hangulatodra, kedélyállapotodra és a stressz-kezelő állapotodra is.
 • Több rostot és kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a feldolgozott kakaó.
 • A nyers kakaó sok magnéziumot, vasat és kalciumot tartalmaz.

 

Többek NYERS KAKAÓ port találsz például az Chocolate Lover hangulatjavító szuperétel keverékünkben.

 

Mire kell vigyáznod?

Mivel a kakaó tartalmaz koffeint is, túl nagy mennyiségben történő fogyasztása alvászavarokhoz vezethet.

Előző cikk Következő cikk

 • Zoltán Bagdány