Röviden az immunrendszerünkről

RSS
Röviden az immunrendszerünkről

Az immunrendszerünk egy rendkívül összetett és különleges hálózat, amely sejtek, szövetek, fehérjék és szervek folyamatos együttműködéséből áll annak érdekében, hogy megvédje a testünket a betegségektől, idegen betolakodóktól. Ha az immunrendszerünk normálisan működik, akkor észleli az olyan veszélyeket, mint a baktériumok, paraziták és vírusok és felveszi velük a harcot. A legtöbb esetben sikeresen.

 

KÉT FŐ IMMUN VÁLASZ LÉTEZIK

Az immunredszerünk alapvetően 2 fő területre osztható; a velünk született immun válaszokra és a szerzett immun válaszokra.

A velünk született immunválasznál a szervezetünk olyan fegyvereket használ, mint pédául az orr nyálkahártya váladékképzése vagy a testhőmérséklet emelése. Ezekkel próbálja meg kiűzni ill. elpusztítani a támadókat.

A szerzett immunválasz esetén, amely jellemzően 5-10 napig tart, a korábban már egyszer legyőzött betolakodót képes a testünk az ún. immun memória révén  újra felismerni és legyártani azokat a fegyvereket, amelyek az elpusztításukhoz szükségesek. Ennek a mesterséges változata a védőoltás, amikor egy ilyen immunreakciót váltunk ki pl. egy legyengített kórokozóval annak érdekében, hogy a testünk emlékezzen arra. Minél több kórokozóval találkozunk, annál védettebbé válunk, legalábbis egy jól működő immunrendszer esetén.

 

A RENDELLENES IMMUNRENDSZER

A legtöbb embernél az immunrendszer normálisan működik, vannak azonban esetek, amikor ez sajnos nem így van és vagy túl erős vagy túl alacsony működés lép fel. Mik ezek?

  • Vannak olyan emberek, akiknek a születésüktől fogva gyenge az immunválaszuk, mert valami hiányzik a rendszerből vagy az összetevők együttműködéséből.
  • Az immunrendszer gyengeségét külső tényezők is okozhatják, mint pl. a rendkívül rossz táplálkozás, komoly égési sérülések,  vagy olyan vírusok, mint pl. a jól ismert HIV.
  • Az immunrendszer túlzott működése az allergiás tünetek megjelenése is. Ilyenkor a szervezetünk túl hevesen reagál egy-egy kiváltó okra.
  • Az  autoimmun betegségeknél pedig az immunrendszerünk olyan dolgoktól is meg akar minket védeni, amitől nem kellene; a testünk saját sejtjeit véli betolakodónak. Ilyen például a reumatikus izületi gyulladás.

Ne felejtsük el, hogy az immunrendszerünk állapotára mi magunk is hatással lehetünk pl. helyes táplálkozással és elegendő testmozgással!

Előző cikk Következő cikk

  • Gabriella Kovács