Álmatlanság? A Moringa Oleifera segíthet!

RSS
Álmatlanság? A Moringa Oleifera segíthet!

Álmatlanság gyötör?

A biológiai belső óránk által vezérelt természetes és kiegyensúlyozott élettani ritmusainkat (cirkadián ritmus) rendre összekuszálják a modern élet olyan hatásai, mint a stressz, a légszennyezés, a túl sok hang- és fény-ingerek, a rendszertelen táplálkozás, stb... 

De mi is az álmatlanság? Különbözőek vagyunk, így különböző mennyiségű alvásra van szükségünk, életkoruktól, nemüktől és tevékenységeinktől függően. Az álmatlanság az alvás minőségére és a felébredést követő időre utal. Sok ember tapasztalja, hogy rosszul alszik, vagy ha sikerül is jól átaludnia az éjszakát mégis fáradtság gyötri a következő napon. Nem feltétlenül az alvási órák száma a döntő ebben, hanem az ún. REM állapotú alvás ideje. Ha pl. napközben fáradtnak érzed magad, még egy nyolc órás éjszakai alvás után is, az is az álmatlanság jele. 

A cirkadián ritmusnak a felborulása azonban nem csupán alvásproblémákban és a fáradtságban jelentkezhet, hanem komoly betegségek, pl. depresszió, szellemi leépülés, cukorbetegség, magas vérnyomás, stb. kialakulásához és az immunrendszer gyengüléséhez is vezethetnek.

 

Álmatlanság ellen

Az álmatlanság megszüntetésére sokféleképpen próbálkozhatunk. Van aki gyógyszerekkel, nyugtatókkal, van aki mozgással (pl. jóga), meditációval, vagy valamilyen terápiával, van aki vitaminokkal vagy olyan étrend kiegészítőkkel próbálkozik, mint pl. a ginzeng, a valeriána gyökér, vagy a tablettában is kapható melatonin. Mindegyikük lehet jobb-rosszabb megoldás a probléma kezelésére, de valószínűleg egyik sem oldja meg az igazi problémát.

 

Moringa Oleifera

Az álmatlanság megoldását a gyökerénél kell kezdeni. Életmódváltással és megfelelő táplálkozással. A Moringa Oleifera leveléből készült teák vagy porok különösen jók lehetnek az álmatlanságra vagy az alvási nehézségekre, a bennük található tápanyagok különleges kombinációja miatt. A Moringa Oleifera többek között tartalmaz triptofánt (egy esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosav). A Moringában szintén megtalálható vas,  riboflavin, valamint a B6-vitamin révén a triptofán könnyen átalakítható szerotoninná (öröm hormon) és melatoninná (alvás hormon), amelyek a kiegyensúlyozott és egészséges hangulat és alvás sarkkövei. A szerotonin egyfajta nyugtatóként, szorongáscsökkentőként hat ránk és segít az étvágy kontrolljában is. Az alacsony szerotonin szint növeli az étvágyat. A szerotonint az álmatlanság kezelésére szolgáló gyógyszerekben is gyakran használják, mivel a melatonin termelésében alapvető szerepe van. A melatonin a jó alváshoz szükséges hormon, amely megnöveli a REM alvás időszakok hosszát. A napfény csökkenésével természetes módon emelkedik a szintje a testünkben. A tablettaként szedhető melatonin ráadásul függőséget okozhat, a Moringáról ugyanezt nem állíthatjuk.

A Moringa Oleifera ráadásul tartalmaz olyan antioxidánsokat és egyéb összetevőket, amelyek a pajzsmirigy egészségét is elősegítik. Ez pedig szintén fontos tényező a jó alvásban. 

Az alváshiány kimutathatóan oxidatív stresszhez is vezethet, ami azt jelenti, hogy a szabad gyökök túlsúlyba kerülnek, amely károsítja a sejtjeidet, elősegíti az öregedési folyamatokat. A szabad gyökök megkötésével az antioxidánsok nagyon fontos szerepet töltenek be a testünkben. A Moringa Oleifera 46 féle antioxidánst tartalmaz, így segít felépülni az alváshiányos állapotban, ráadásul egyfajta fiatalító hatással is bír ezáltal!

Mandulás Moringa latte

A mandulás Moringa port keverd össze a vízzel (a por eleve édes, de ha még édesebbre szeretnéd legjobb hozzá a méz vagy Agave szirup). Habosítsd fel tejet tejhabosítóval és öntsd hozzá a keverékhez! Már ihatod is! Nagyon finom, kellemes reggeli beindító kávé helyett!

 

Személyes tapasztalatom

53 éves vagyok és ugyan hosszú évek óta foglalkozom az egészséges táplálkozással, mégis gyakran vagyok kétkedő. Bár rengeteg tudományos és nem tudományos cikket olvastam a témában, kétkedő voltam a Moringával szemben is, mindaddig amíg nem kezdtem el magam is fogyasztani az általunk forgalmazott Moringa termékeket. Lassan fél éve fogyasztom őket, minden nap. Hol Moringa teát iszom, hol készítek egy finom joghurtot valamilyen ízesített Moringa Smoothie porral, hol egy kókusztejes turmixhoz támad kedvem vagy éppen egy Moringa Latte-hoz.  Bármilyen formában is fogyasztom, csak pozitív tapasztalatokról számolhatok be. Ugyan nem gyötört álmatlanság korábban, de amióta Moringát fogyasztok, kevesebb alvással is beérem, ami feltételezésem szerint a mélyebb alvásnak (hosszabb REM szakaszoknak) köszönhető. Többek között ezért is gondolom, hogy ez a termékünk is nagyszerűen segíthet az egészséges élet fenntartásában mindazoknak akik elsősorban az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás révén szeretnék fenntartani az egészségüket.

 

További cikkek

Előző cikk Következő cikk

  • Zoltán Bagdány