A testösszetétel mérése - a látszat csal

RSS
A testösszetétel mérése - a látszat csal

A biológia órákon mindenki megtanulta, hogy az emberi test a következő fő összetevőkből épül fel. Valamennyi összetevő jelenlétét elsősorban a táplálkozásunkkal tudjuk befolyásolni. Ez a testösszetételünk:

  • víz
  • zsírok
  • fehérjék
  • szénhidrátok
  • ásványi anyagok

 

A VÍZ

Testünk legnagyobb része víz, kb. 62%-a a testünk tömegének. A víz a különböző sejtek 62-95%-át teszi ki és megtalálható a sejtek közötti terekben is. Fontos szerepe van a hőszabályozásban is. A testünkben található víz mennyisége a nők esetében igen váltoékony lehet, hiszen összefügg a havi ciklusokkal is.

Nyilvánvaló, hogy víz nélkül nem létezhetünk és hogy miért olyan fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása, különnösen a meleg hónapokban.

 

A ZSÍR

A zsír a második legfontosabb összetevő hiszen a szénhidrátok mellett a második legfontosabb energiaforrás.  A napi eneriaigényünknek akár a 40%-át is fedezheti. Ugyanakkor fontos szerepet tölt be testünk hőmérsékletének a szabályozásában és nem szabad elfelejteni, hogy agyunk kb. 60%-a is zsírból áll. Különösen fontos számára az Omega-3 zsírsav a megfelelő működéshez. A túl alacsony testzsír tehát az agyunk működésében is problémákat okozhat.  A testünkben található zsír mennyisége egyénenként eltérő, de ma már tudjuk, hogy mik az egészséges határok. Tudjuk, hogy mikor beszélünk túl alacsony, normális, sok (túlsúly) vagy túl sok (elhízás) testzsírról. A nők és férfiak tekintetében elmondható, hogy egy egészséges testösszetételű embereknél a nők testében kb. 5%-al több zsír található meg, aminek genetikai okai vannak.

Zsírra tehát igenis szükségünk van, csak egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit és milyen fajta zsírt fogyasztunk.

 

A FEHÉRJÉK

A fehérjék a testnek kb. 16%-át teszik ki és elsősorban a vázizomzatban és a szervek izomzatában, mint pl. a szívizom felépítésében játszanak fontos szerepet, de fehérjékből épül fel a hajunk, a körmünk, a bőrünk is és persze az agyunknak is kb. 8%-a fehérjékből áll így rendkívül fontos összetevőről van szó.

Ha nem fogyasztunk elegendő és megfelelő minőségű - a testsúlyunkhoz, korunkhoz, nemünkhöz igazított -, fehérjét, az nagyon komoly betegségeket okozhat.

 

A SZÉNHIDRÁTOK

A szénhidrátok szintén rendkívül fontosak számunkra, hiszen az elsődleges és legfontosabb energiaforrások a testünk napi működéséhez. Minél többet mozgunk, annál több szénhidrátra van szükségünk. Normális működés esetén ennek ellenére viszonylag kevés található meg belőlük a testünkben felhalmozva. Kb. 1%.

Folyamatos pótlásuk ezért elengedhetetlen. Természetesen nem mindegy, hogy milyen szénhidrátokat fogyasztunk. Ma már tudjuk, hogy az összetett szénhidrátok, amelyek lassabban szívódnak fel és ezért nem okozzák a vércukorszint hirtelen emelkedését, egészségesebbek az olyan egyszerű szénhidrátoknál, mint pl. a fehér cukor.

 

AZ ÁSVÁNYI ANYAGOK

Testünk működéséhez rengeteg kémiai elemre van szükség, amelyekhez elsősorban az ételekben található ásványi anyagok révén jutunk hozzá. Ezek közül a legfontosabbak az Oxigén (kb. 65%), a Szén (kb. 18%), a Hidrogén (kb. 10%), a Nitrogén (kb. 3.3%), a Kalcium (kb. 1.5%) és a Foszfor (kb. 1%). Ezek nélkül nem tudnánk élni. Vannak bizonyos elemek, amelyekre csak nagyon kis mennyiségben van szükségünk, de létfontosságúak az egészséges testműködéshez. Ilyen  például a cink is.

 

A TESTÖSSZETÉTEL MÉRÉSE - A LÁTSZAT CSAL

De térjünk vissza arra, hogy miért fontos a testösszetétel mérése. A legtöbbünk csak a testsúlyát méri és ha az ideális érték körül vagyunk, akkor rendkívüli elégedettség tölt el minket.

A testsúly azonban nagyon csalóka, hiszen nem ad semmiféle információt a fentiekről. Fogalmunk sincs arról, hogy a testünk összetétele megfelel-e az egészségesnek vagy sem. Sokan gondolják azt, hogy a külső alapján is el lehet ezt dönteni. Valamennyire persze ad nekünk támpontot, hiszen meg tudjuk mérni a derékbőségünket, a combunk vastagságát vagy a külső zsírréteg vastagságát is.

Ez azonban még mindig nem elég, mert a lényeg belül van, amit egyikkel sem tudunk szemügyre venni. Nézzük meg az alábbi példát, amely jól illusztrálja ezt.

A képen látható személyek azonos magasságúak. A és B azonos testsúllyal is rendelkeznek. C személy a magasságához mérten láthatóan is súlyosabb így azt gondolhatnánk, hogy ő esetleg túlsúlyos, túl sok testzsírral rendelkezik és ezért kocázatokat vállal a lehetséges betegségek tekintetében.

Testösszetétel - a látszat csal

Meglepő módon azonban egy testösszetétel vizsgálat során kiderült, hogy B és C személyek testösszetétele rendben van, a testükben található zsír mennyisége megfelelő, A személy viszont túl sok testzsírral rendelkezik. Tovább elemzésekből az is kiderült, hogy az A személy testzsírjának jelentős része a belső szervek körül helyezkedik el, ami az egyik legkockázatosabb dolog.

 

A testösszetétel mérése tehát alkalmas arra is, hogy megtudjuk, hogy az egészségestől mennyire eltérő, hol és milyen mennyiségű testzsír található a testünkben. Ez fontos információ számunkra azért, hogy ettől függően esetleg újragondoljuk a táplálkozási szokásainkat, az életmódunkat vagy segítséget kérjünk egy hozzáértő szakembertől az életmód váltáshoz.

A testösszetétel mérés egyéb eőnyeiről egy másik cikkünkben fogunk írni.

Előző cikk Következő cikk

  • Zoltán Bagdány