A szója (1) - első a növényi fehérjék között

RSS
A szója (1) - első a növényi fehérjék között

Sokan félnek a szójától, mert sokféle információ kering róla, pedig a legjobb növényi fehérjeforrás. Manapság sokat lehet hallani arról, hogy az állatenyésztés mennyiben járul hozzá a globális felmelegedéshez, mert modern világunkban jóval több állati eredetű fehérjét fogyasztunk, mint amennyire valójában szükségünk lenne.  Ha kicsit is hozzá szeretnél járulni a globális felmelegedés csökkentéséhez, akkor azzal is segíthetsz, ha kevesebb húst fogyasztasz. A húsfogyasztás csökkentése a testednek is jót tesz, így rögtön 2 legyet üthetsz 1 csapásra.

A szója az egyik alternatívája lehet a hús fogyasztásának. Ázsiában szántóföldi húsnak is nevezik. A szójával kapcsolatos legtöbb kérdés a génmódosításról és a szója kvázi hormonális hatásairól fogalmazódik meg. Először nézzük meg azonban, hogy miért is játszik fontos szerepet a szója a táplálkozásban:

  • nagyon magas növényi fehérje tartalommal rendelkezik
  • tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat 
  • nagy a rosttartalma, könnyen emészthető
  • gazdag az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban
  • számos fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz
  • gazdag az egészséges fitokémiai anyagokban, kiemelten az izoflavonokban

Ha az egészséges táplálkozást nézzük, akkor első ránézésre ez mind csupa jó dolog!

 

FONTOS AZ AMINOSAV ÖSSZETÉTEL

Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Ezek közül 9 ún. esszenciális, azaz nélkülözhetetlen az ember számára, mert a testünk nem képes előállítani őket, de mégis szükségünk van rájuk (megj.: összesen 20 féle aminosavból építkezik a testünk). Az egyes aminosavak különböző mennyiségben (arányokban) vannak jelen a fehérjékben (milligrammban mérve), így a fehérjéket az aminosav összetételük különbözteti meg.  

 

A FEHÉRJÉK KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉGEK - PDCAAS

Az anyatej aminosav összetétele pl. a kisgyermekek számára a legjobb. A szójafehérje aminosav összetétele az emberi emészthetőség szempontjából, nagyon kedvező, azaz a testünk könnyen lebontja és épít belőle új, saját fehérjéket.

A fehérjék minőségének jellemzésére és összehasonlításukra elterjedten használják a WHO által ajánlott PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score - fehérje emészthetőséggel korrigált amiosav érték) mérőszámot, amely aszerint értékeli a különféle fehérjéket, hogy azok mennyire emészthetőek ill. az aminosav összetételük mennyire felel meg az ember számára.

A mérőszám meghatározásánál egy 6 év alatti gyermek aminosav összetételét vették alapul, mint referencia értéket. A PDCAAS rendszerben a tej és a tojás kapták a legmagasabb értéket (1), majd ezt követi a szója (0.92-1) és a marha hús (0.92). Ez pedig a legjobb helyezés a növényi fehérjék között, így ebben a tekintetben a hüvelyes zöldségek között is a szója áll az első helyen! 

Forrás: Soya-Austria

Előző cikk Következő cikk

  • Zoltán Bagdány