A szója (1) - első a növényi fehérjék között

Sokan félnek a szójától, mert sokféle információ kering róla, pedig a legjobb növényi fehérjeforrás. Manapság sokat lehet hallani arról, hogy az állatenyésztés mennyiben járul hozzá a globális felmelegedéshez, mert modern világunkban jóval több állati eredetű fehérjét fogyasztunk, mint amennyire valójában szükségünk lenne. Ha kicsit is hozzá szeretnél járulni a globális felmelegedés csökkentéséhez, akkor azzal is segíthetsz, ha kevesebb húst fogyasztasz. A húsfogyasztás csökkentése a testednek is jót tesz, így rögtön 2 legyet üthetsz 1 csapásra.
A szója az egyik alternatívája lehet a hús fogyasztásának. Ázsiában szántóföldi húsnak is nevezik. A szójával kapcsolatos legtöbb kérdés a génmódosításról és a szója kvázi hormonális hatásairól fogalmazódik meg. Először nézzük meg azonban, hogy miért is játszik fontos szerepet a szója a táplálkozásban:
- nagyon magas növényi fehérje tartalommal rendelkezik
- tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat
- nagy a rosttartalma, könnyen emészthető
- gazdag az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban
- számos fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz
- gazdag az egészséges fitokémiai anyagokban, kiemelten az izoflavonokban
Ha az egészséges táplálkozást nézzük, akkor első ránézésre ez mind csupa jó dolog!
FONTOS AZ AMINOSAV ÖSSZETÉTEL
Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Ezek közül 9 ún. esszenciális, azaz nélkülözhetetlen az ember számára, mert a testünk nem képes előállítani őket, de mégis szükségünk van rájuk (megj.: összesen 20 féle aminosavból építkezik a testünk). Az egyes aminosavak különböző mennyiségben (arányokban) vannak jelen a fehérjékben (milligrammban mérve), így a fehérjéket az aminosav összetételük különbözteti meg.
A FEHÉRJÉK KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉGEK - PDCAAS
Az anyatej aminosav összetétele pl. a kisgyermekek számára a legjobb. A szójafehérje aminosav összetétele az emberi emészthetőség szempontjából, nagyon kedvező, azaz a testünk könnyen lebontja és épít belőle új, saját fehérjéket.
A fehérjék minőségének jellemzésére és összehasonlításukra elterjedten használják a WHO által ajánlott PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score - fehérje emészthetőséggel korrigált amiosav érték) mérőszámot, amely aszerint értékeli a különféle fehérjéket, hogy azok mennyire emészthetőek ill. az aminosav összetételük mennyire felel meg az ember számára.
A mérőszám meghatározásánál egy 6 év alatti gyermek aminosav összetételét vették alapul, mint referencia értéket. A PDCAAS rendszerben a tej és a tojás kapták a legmagasabb értéket (1), majd ezt követi a szója (0.92-1) és a marha hús (0.92). Ez pedig a legjobb helyezés a növényi fehérjék között, így ebben a tekintetben a hüvelyes zöldségek között is a szója áll az első helyen!
Forrás: Soya-Austria
- Zoltán Bagdány