A testmozgás és az immunrendszer

RSS
A testmozgás és az immunrendszer

Ahogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, úgy az aktív testmozgás is jentősen hozzájárul a jól müködő, megfelelő válaszokkal reagáló immunrendszerhez. A jól működő immunrendszerünk egy összetett folyamaton keresztül felelős a szervezetünkbe hatoló "betolakodók" (antigének), pl. baktériumok, vírusok, paraziták felismeréséért és elpusztításáért (lásd korábbi cikkünket). Az immunrendszerünk szerepet játszik a daganatos sejtek felismerésében és megsemmísítésében is. 

A mozgás és az immunrendszerünk összefüggéseit már az 1900-as évek elején vizsgálni kezdték a maratoni futóknál és az idő előrehaladtával, elsősorban a versenysport kapcsán egyre több és több információkhoz jutottunk. Az 1990-es évektől kezdve a tesmozgáshoz kapcsolódóan egyre többet vizsgálták azt is, hogy a tápanyagbvitel hogyan hat az öregedő immunrendszerre és az immunválaszokban fontos szerepet betöltő citokinekre. Ma ez a terület már szinte önálló tudományág.

A testmozgással összefüggő vizsgálatok megmutatták, hogy az immunrendszerünk reakciója függ a testmozgásunk intenzitásától és hosszától.

 

A TESTMOZGÁS ÉS AZ IMMUNSEJTEK

Ma már tudjuk, hogy a mérsékelt, 60 percnél rövidebb, erős intenzitású (sok oxigénfelvételt igénylő) kb. a maximális pulzus 60%-val végzett gyakorlatok az erőteljesebb vérámláson keresztül elősegítik a fehervérsejtek mozgását a vérben és a vér és a szövetek között. Az immunrendszerünket biztosító, a velünk született immunválaszokért felelős szöveti sejtek (pl. makrofágok), valamint a T és B sejtek és a gyulladáscsökkentő citokinek és további sejtek  hatékonyabban tudnak együttműködni, azaz védekezni a kórokozókkal szemben.  Ez egy rendkívül fontos tényező, amire tehát testmozgással mi magunk is hatással tudunk lenni. Létezik olyan vizsgálati eredmény, amely szerint már 20 perc mérsékelt mozgás is serkenti az immunrendszerünk működését és gyulladáscsökkentő hatású, ami a túlsúlyos és elhízott kategóriákba eső emberek esetében pedig különösen fontos. Ha csak a mostani COVID vírusra gondolunk, rögtön érdemes újragondolnunk az eddigi életstílusunkat és több időt szentelni a mérsékelt testmozgásnak.

A mérsékelt testmozgást jól tudjuk ellenőrizni pl. egy pulzusmérő sportórával. Mérsékelt testmozgás lehet pl. a rendszeres futás, kerékpározás, aerobik, úszás, síelés, box.

 

A TESTMOZGÁS ÉS A GYULLADÁSOK

Az aktív testmozgás az immunsejtek keringésének elősegítésével közvetlenül hozzájárul a gyulladásos állapotok csökkentéséhéez és az antioxidáns hatások erősítéséhez. Ezzel olyan komoly betegségek elleni küzdelemben is segít mint pl. a rák.

 

A TESTMOZGÁS ÉS AZ EMÉSZTŐRENDSZER

Habár még a mögöttes összefüggéseket nem értjük pontosan és sok kutatás előtt áll még ez  a terület, de számos vizsgálat már kimutatta, hogy a testmozgás elősegíti az egészséges (jóindulatú) bélbaktériumok tevékenységét és számát a beleinkben, elsősorban a vastagbélben. Ahogy egy régi mondás is utal erre, az egészségünk a belekben kezdődik. A beleinkben ezermilliárdnyi baktérium található, amelyek bonyolult és összetett működése hatással van az egészségi állapotunkra.

 

A TESTMOZGÁS ÉS A STRESSZHORMONOK

Az aktív, mérsékelt testmozgás gátolja a stresszhormonok termelődését is, ami szintén segíti az egészséges immunválaszokat. 

 

A TESTMOZGÁS ÉS AZ ÖREGEDÉS

Ma már tudjuk, hogy az immunrendszerünkre az évek nem hatnak jól, azaz a kor előrehaladtával az immunrendszerünk védekezőképessége csökken. Vizsgálatok azt is kimutatták azonban, hogy a rendszeres testmozgással ennek a védekezőképességnek a csökkenését lassítani lehet, azaz azok az idős emberek, akik rendszeres testmozgást végeznek könnyebben védekeznek a kórokozókkal szemben. Ez egy újabb ok arra, hogy mozogjunk többet.

 

A TESTMOZGÁS ÉS A FOKOZOTTABB LÉGZÉS

Van olyan vélekedés is, hogy az erősebb légzéssel járó mozgás segít abban, hogy a kilélegzett levegővel és párával együtt több kórokozó is kiürüljön a szervezetünkből ezzel segítve az immunrendszerünket. Azt mindenesetre tudjuk, hogy az aktív testmozgást végző emberek kevésbé hajlamosak a felsőlégúti megbetegedésekre.

 

A TESTMOZGÁS ÉS A HŐMÉRSÉKLET

Az aktív testmozgással járó magasabb testhőmérséklet is segíti a betolakodók elleni harcot, hasonlóan ahhoz, amikor a betegségek miatt megemelkedik a testhőmérsékletünk.

 

AZ ÉLSPORTOLÓK

Az aktív testmozgás esetében azonban meg kell jegyezni, hogy élsportolók esetében a lényegesen nagyobb intenzitású és erőkifejtést igénylő mozgás, a versenyek és a velük járó szellemi stressz valamint a speciális táplálkozásból adódó anyagcsere stressz az immunrendszer nem megfelelő működéséhez, gyulladások kialakulásához, oxidatív stresszhez és izomsérülésekhez vezethet. Az immunrendszert érő negatív hatások a testmozgás közben és utána történő, megfelelő szénhidrátok és polifenolok (antioxidánsok egy csoportja), különösen a flavonoidok fogyasztásával (pl. folyadékként, gyümölcsként) viszont erőteljesen csökkenthetők. Ma már sok vizsgálat rámutat arra, hogy a fokozottan nagy mértékű testmozgás csökkenti a betegségekkel szembeni ellenállóképességet. Ezt elsősorban maratoni futok megfigyeléséből tapasztalták, de ma már a nemzetközi olimpiai bizottság is programokat indított ezeknek a pontosabb vizsgálatára, hogy megelőzzék vagy csökkentség a sportolók betegségeit.

 

Természetesen a mozgás mennyisége és intenzitása függ attól, hogy egyébként mennyire vagyunk aktívak. Ha "kezdőként" akarjuk lefutni a maratoni távot akkor biztosan nem segítjük az immunrendszerünket, hanem pont az ellenkezőjét tesszük vele. Túlterheljük magunkat és védtelenebbé válunk. Ezért feltétlenül oda kell figyelni a mozgás mennyiségére és intenzitására és eddigi életstílusunkhoz igazodva, csakis fokozatos szabad emelni a mennyiséget.

 

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy az aktív, sportos élettel, a mérsékelt testmozgással segítjük testünk védekezését a korokozókkal szemben. Jó ha ezt szem előtt tartjuk akkor, amikor döntést hozunk arról, hogy milyen életformát választunk, mennyi időt szánunk a testmozgásra és a helyes táplálkozásra annak érdekében, hogy hosszú és egészséges életet élhessünk.

Az olyan új technológiák, mint a tömeg-spektrométer, amely a testünk kémiai összetételének alaposabb elemzését fogja biztosítani, valamint az örökölt génállományunk elemzése még több információt fog nyújtani nekünk a jövőben a mozgás-táplálkozás és az immunrendszerünk kapcsolatáról.

Forrás: ScienceDirect

 

Előző cikk Következő cikk

  • Zoltán Bagdány