A legerősebb antioxidáns: az amazóniai esőerdő rendkívüli lila bogyói - Acai

RSS
A legerősebb antioxidáns: az amazóniai esőerdő rendkívüli lila bogyói - Acai

Egy szupergyümölcs? 

Az Acai (kiejtése: ahszaji), latinul Euterpe oleracea Dél-Amerikában, a még vegyi anyagoktól mentes amazóniai esőerdőben őshonos 15-30 méterre is megnövő karcsú pálmafa.  Sötét-lila színű, fürtökben termő 1-2 cm átmérőjű bogyó termését elterjedten használják táplálék kiegészítőként és a kozmetikai iparban. A bogyó érdekessége, hogy nagyobb részt magból áll. Belsejének kb. 80%-át tölti ki a csonthéjas mag. Az amazóniai őslakosoknak - akik egy ősi történet alapján síró gyümölcsnek is nevezik -, nagyon fontos tápanyag és energia forrása már évszázadok óta.

Brazíliában a mai napig kézzel szüretelik a magas fákra felmászó férfiak és előszeretettel körítik vagy ízesítik a húsokat, halakat az Acai gyümölccsel. Az őslakosok úgy hiszik, hogy az Acai gyümölcs nem csupán növeli az ember általános energia szintjét, szexualitását, de védi a szívet, kordában tartja a prosztata növekedését, és segít kigyógyulni a betegségekből is immunerősítő hatása révén.

 

A Acai pozitív hatásai

Elterjedtsége ellenére még kevés tudományos vizsgálat folyt az Acai bogyók emberre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Elsősorban tapasztalataink vannak az amazóniai őslakosok révén. Az eddigi tudományos vizsgálatok elsősorban az Acai gyümölcs antioxidáns tulajdonságait elemezték, amely rendkívül erős, többi ismert és fogyasztott bogyós gyümölcsökhöz képest - kb. 10-40x nagyobb, mint a piros szőlőé, gránátalmáé, áfonyáé. 

Az Acai viszonylag sok kalóriát, nagy mennyiségű telítetlen zsírsavakat, fehérjét és 19 féle aminosavat tartalmaz. Ezen kívül karotinoidokat, A, B, C, K vitaminokat, valamint további nagyon fontos nyomelemeket is. Ennek a gyümölcsnek van a legmagasabb  ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) értéke, 102.700 egység. A ORAC érték az adott növény vagy élelmiszer antioxidáns képességét jellemzi, amelyet mérésekkel állapítanak meg. Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb védelmet nyújt a szabad gyökök öregedést elősegítő károsító hatása ellen.

 

Az Acai és az öregedés - egy érdekes vizsgálat

Az Experimental Gerontology című folyóiratban megjelent egy tanulmány, amelyet az Emory Orvostudományi Egyetemen folytattak Dr Alysia Vrailas-Mortimer vezetésével 2012-ben. Ebben azt vizsgálták, hogy a gyümölcs-legyek élettartalma hogyan változik az Acai hatására. A vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy a legyek élettartalma akár a háromszorosára is megnövekedhet a gyümölcs hatására, szemben azoknak a legyeknek az élettartalmával, amelyekkel csak normál cukros folyadékkal tápláltak. A vizsgálat érdekessége volt, hogy a hím legyek élettartalma jobban hosszabbodott, mint nőnemű legyeké. A vizsgálat során kimutatták, hogy az Acai erős védelmet jelent az oxidatív stresszel szemben.

 

Az Acai egyéb jó hatásai

Az Acai bogyók gyümölcse ismereteink szerint nem csupán az extrém magas antioxidáns tartalma miatt érdekes a számunkra (tartalmaz fenolsavakat, flavonoidokat, antociánokat), hanem immunerősítő, gyulladáscsökkentő, szívvédő tulajdonságai miatt is. Bár élelmiszerként elsősorban a bogyóit fogyasztják, az Acai gyökerét és leveleit is használják a hagyományos gyógyászatban, pl. kígyóharapás gyógyítására, vese és máj fájdalmak enyhítésére, ízületi gyulladás kezelésére, stb.

 

Az Acai gyümölcs fogyasztása 

A kereskedelemben már számos formában megtalálható, így fogyaszthatjuk az eredeti gyümölcsöt (elsősorban fagyasztva), ital, zselé, fagylalt vagy por formájában is. Feldolgozásánál arra törekednek, hogy megőrízzék a gyümölcs eredeti értékes tulajdonságait. Az Acai gyümölcs fogyasztása bizonyos esetekben mellékhatásokkal járhat; irritálhatja a bélrendszert, enyhe hasmenést, múló fejfását okozhat. Aki koleszterincsökkentő vagy vérnyomás csökkentő ill. egyéb szívgyógyszereket használ, konzultáljon az orvosával a fogyasztása előtt, mert az Acai csökkenti a vérnyomást és a koleszterint szintet.  Maga a növény esetleg allergiás reakciót is kiválthat. Érdekessége, hogy nagy mennyiség fogyasztása MRI vizsgálat előtt nem javasolt, mert befolyásolhatja a vizsgálat eredményét. A kevés tudományos vizsgálat miatt terhes ill. szoptatós mamáknak sem javasolt, mert tudományosan nem ismert, hogy az újszülöttekre milyen hatást fejt ki.

Előző cikk Következő cikk

  • Gabriella Kovács