10 fontos ajánlás a rákbetegségek megelőzéséhez

RSS
10 fontos ajánlás a rákbetegségek megelőzéséhez

A rákbetegségek a legsúlyosabb és legelterjedtebb betegségek közé tartoznak. Valószínűleg nincs olyan család amely valamilyen formában ne lenne éríntett bennük. Fontos kutatási terület, nem csupán a rákgyógyításban, hanem a rákbetegségek megelőzésében is. Az alábbi ajánlások az American Institute for Cancer Research javaslatai a rákbetegségek megelőzésére:

1. Legyen egészséges testsúlyod

A túlsúly, az elhízás rengeteg betegség kiindulópontja, így számos rákbetegség kockázatát is jelentősen növeli. A legegyszerűbb és legfontosabb ezért, amit magadért tehetsz, ha megfelelő táplálkozással és mozgással odafigyelsz a testsúlyodra és az egészséges határokon belül tartod. Az egészséges testsúly elérése érdekében megpróbálhatsz szakemberekhez is fordulni (dietetikus , táplálkozási tanácsadó, személyi edző).

2. Légy fizikailag aktív

A rendszeres mozgás, a sport csökkentheti a rákbetegségek kockázatát és persze számos más betegségét is. Napi 30 perc mozgás hetente 5 alkalommal hozzájárulhat ahhoz, hogy jobb legyen az egészségi állapotod. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás kombinálva a sok mozgással segít fenntartania az energia egyensúlyt a testedben, azaz hogy ne fogyassz több kalóriát, mint amennyit elégetsz. Ne feledd, hogy a mozgást soha nem késő elkezdeni.

3. Az étkezésed legyen gazdag teljes kiőrlésű gabonafélékben, zöldségekben, gyümölcsökben és hüvelyesekben

Ma már nem kérdés, hogy a növényi eredetű táplálékok növelése az étrendünkben hozzájárul az egészségesebb élethez, mert ezek a táplálékok sok  rostot, fehérjéket, egészséges zsírokat, vitaminokat és olyan egyéb természetes összetevőket tartalmaznak, amelyek segíthetnek a rákmegelőzésben.

4. Csökkentsd a feldolgozott élelmiszerek és gyorsételek fogyasztását

A kényelem nagy úr, főleg ha nagyon elfoglaltak vagyunk. Sajnos nincs mindig időnk a megfelelő táplálék elkészítésére vagy kiválasztására. Ha viszont túl sok feldolgozott élelmiszert fogyasztasz az hosszú távon a betegségek kialakulását segítheti. Az ok, a sokszor egyszerűbb, silányabb összetevők, a különféle ipari adalékok, tartósítószerek, a több rossz zsír fogyasztása. Légy tényleg tudatos és olvasd el, hogy mi van a címkéken, hogy tudd mi kerül a hasadba. Ha pedig nem tudod elolvasni, vagy nem érted, akkor szerintünk ne is vásárold meg!

5. Csökkentsd a vörös húsok és a feldolgozott hústermékek fogyasztását

A vörös húsok (marha, sertés, bárány) hasznosak lehetnek, hiszen számos fontos tápanyag található bennük. Többek között kiváló fehérje források. Nem mindegy azonban a mennyiségük. Ha szereted a vörös húsokat, csökkentsd a mennyiségüket alkalmanként maximum 30-50 dkg-ra és hetente ne fogyaszd 3 alkalomnál többször őket. 

6. Csökkentsd az édesített italok fogyasztását

Elsősorban vizet és ne édesített folyadékokat, cukrozott és szénsavas italokat, cukrozott gyümölcsleveket igyál. A víz az egyik legjobb szomjoltó, de különféle teák, elsősorban a fekete, a zöld és az oolong tea vagy a kávé és bizonyos gyógyteák is jó választások lehetnek a rák elleni küzdelemben. Az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása pedig elengedhetetlen a jó egészségi állapot fenntartásához.

7. Csökkentsd az alkohol fogyasztást

A rákmegelőzésben akkor teszel a legjobban, ha egyáltalán nem fogyasztasz alkoholt. Ha ezt nem akarod, vagy nem tudod elkerülni, akkor az alkohol fogyasztásával legyél nagyon tudatos és igyál minél kevesebbet belőlük!

8. Légy óvatos a különböző rákmegelőző szerekkel

Sok marketing eszközzel próbálnak meggyőzni minket arról, hogy érdemes fogyasztani különféle rákmegelőző táplálék kiegészítőket. Sok közülük, bizonyos körülmények között nyújthat ugyan előnyöket a rákmegelőzésben, a kutatások azonban azt mutatják, hogy a teljes értékű táplálékok fogyasztása több előnnyel jár. A legjobb, ha úgy tervezed az étkezéseidet, hogy a tányérod 2/3-án növényi eredetű táplálék legyen.

9. Szoptasd az újszülött kisgyermekedet ameddig csak lehet

A hosszú ideig tartó szoptatás nem csak az Anyáknak segít a mellrák megelőzésében, de kisbabák fejlődése során is kisebb a valószínűsége annak, hogy az anyatejjel etetett babák felnőtt korukban túlsúlyosak vagy elhízottak lesznek.

 

Előző cikk Következő cikk

  • Zoltán Bagdány