Amazónia kincsei - az egészséges brazil dió veszélyes is lehet

RSS
Amazónia kincsei - az egészséges brazil dió veszélyes is lehet

Ha netán az amazóniai esőerdőkben sétálgatsz, ne csak arra figyelj, hogy hová vagy mire lépsz, hanem sűrűn nézz fel  az ég felé is, a fák magasába, mert ha nem vagy óvatos, akkor a fejedre pottyanhat egy brazil dió (para dió) és bizony áldozattá válhatsz. 

Ez így elsőre viccesnek tűnhet, de ha tudod, hogy akár 2.5kg tömegű is lehet egy ilyen dió és akár 80km/óra sebességgel is becsapódhat a fejedbe, akkor valószínűleg nem lesz kedved nevetni.

Persze valószínűleg te most is otthon vagy a munkahelyeden, egy kényelmes fotelban üldögélve olvasod ezt a cikket, így nem nagyon érhet ekkora szerencsétlenség. Megtudhatod viszont, hogy a brazil diónak milyen sok áldásos, jó tulajdonsága van, ami miatt neked is célszerű a brazil diót vagy az azt tartalmazó finomságokat beépítened a diétádba és megismerheted azt is, hogy miért érdemes vigyáznod is vele.

 

A BRAZIL DIÓFA

A tápanyagokban gazdag brazil diót (Bertholletia excelsa) elsősorban Kolumbiában, Venezuelában, Peruban és Brazíliában élő fákról gyűjtik össze. A brazil dió az olyan nagy folyók partvidékét szereti, mint az Amazonas.  A fák akár 60m magasra is nőhetnek, az ágaikkal és virágaikkal menedéket nyújtva számos esőerdei élőlénynek. A dió szemeket a hatalmas, kókuszszerű gyümölcs belsejében találjuk, amely belül narancssárgás színű.  Egy gyümölcsben 12-20db diószem is megtalálható. A fák évente kb. 100-110 kiló diót teremnek. Ma már a brazil dió igen komoly exportcikk ezekben az országokban, amit előnyös tulajdonságainak köszönhet.

Rendszerint natúr, nyers formában vagy sózott formában árulják, de édességekben, egészéges harapnivalókban, mint pl. a MadeGood magvas gyümölcs szeletben is megtalálod.

 

A BRAZIL DIÓ ÁLDÁSOS HATÁSAI

Ennek a diófélének számos szerethető jellemzője van, mint pl. a sok telítetlen zsírsav, a vitamin, ásványi anyag és a rendkívül magas szelén tartalom: 

  • nagy kálium tartalma és alacsony nátrium tartalma segít a vérnyomás csökkentésében;
  • nagy kálcium tartalma segít az erős csontozat megtartásában;  
  • a benne található sok magnézium hozzájárul a megfelelő izomműködéshez az idegrendszer jó működéséhez és a csontfelépítéshez is;
  • egy tanulmány szerint rendkívül gyorsan, már 9 óra múlva és tartósan lecsökkenti a rossz (LDL) koleszterin szintet. Ehhez mindössze 4 szem brazil diót kell elfogyasztanod;
  • nagyon jó fehérje forrás is bár kevesebb proteint tartalmaz mint a makadámdió vagy a pekándió. Fontos forrása ugyanakkor az Arginin nevű aminosavnak, amely közvetve tágítja az ereket;
  • a rendkívül nagy szeléntartalom segíti az immunrendszeredet, a pajzsmirigy működését. Ugyanennek köszönhető, hogy a bőr rugalmasságának megőrzésében is segítő társ lehet. A szelén túl alacsony szintje egyébként hangulati ingadozásokat, depressziót okozhat és egyes tanulmányok szerint elősegíti bizonyos rákfajták (elsősorban bőrrák és mellrák) kialakulását; 
  • nagy cinktartalma az aknék, pattanások megelőzésében hasznos;
  • a brazil dió jól jöhet lehet akkor is, ha tej kiváltására keresel valamit tejallergia, laktózérzékenység vagy egyéb megfontolásból, mint pl. azért mert vegán vagy. Ekkor brazil dió, vanília, víz, datolya és egy kis só felhasználásával házilag is készíthetsz brazil dió tejet.

 

VIGYÁZZ, A TÚL SOK SZELÉN ÁRTHAT!

A magas szeléntartalom miatt azonban vigyázni is kell vele. 1 szem brazil dió kb. 90-100 mikrogramm szelént tartalmaz, míg a napi javasolt szelénmennyiség csak 55 mikrogramm körül van egy átlagos felnőtt esetében. A napi maximum kb. 400 mikrogramm, ezért óvatosan a szemek számával. A legpraktikusabb, ha 2-4 naponta fogyasztasz belőle néhány szemet. A túl sok szelén hajhulláshoz és fehér, foltos körmökhöz vezethet. A kellemetlen, fokhagyma szagú lehellet és fémes íz a szájban szintén a szelén túladagolását jelzi, ahogy az azzal párosuló esetleges kiütések és hasmenés is. Ha szelénben gazdag ételeket gyakran fogyasztasz (pl. szardínia, rák, kagyló, napraforgómag), akkor feltétlenül figyelj a szelénfogyasztásodra és ha a fenti tüneteket észleled feltétlenül menj orvoshoz!

Előző cikk Következő cikk

  • Zoltán Bagdány